Nega zob

Nitka je pri negi zob po pomembnosti enakovredna zobni ščetki, saj v medzobnih prostorih, ki predstavljajo kar 40 odstotkov zobnih površin, hitreje pride do vnetja dlesni, parodontalne bolezni in zobne gnilobe.
Nitka je pri negi zob po pomembnosti enakovredna zobni ščetki, saj v medzobnih prostorih, ki predstavljajo kar 40 odstotkov zobnih površin, hitreje pride do vnetja dlesni, parodontalne bolezni in zobne gnilobe. (Foto: Shutterstock)

Pravilna nega zob in dlesni

Ali veste kakšna je pravilna nega zob? Umivanje zob je namreč opravilo, ki ga zjutraj in zvečer opravljamo skorajda nezavedno in se nam zdi samoumevno.

Toda četudi si zobe umivamo vestno, to še ne pomeni, da to opravljamo dobro. Zgolj ustrezno trajanje čiščenja namreč še ne pomeni učinkovitosti. Pomembna je pravilna tehnika, ne čas!

Ne le ščetkanje zob – tudi nitkanje

Pri umivanju zob je osnova dobra zobna ščetka. Pri nakupu posegajmo po zobnih ščetkah z manjšo glavo, saj bomo z njo lažje dosegli zobne ploskve zadnjih kočnikov. Pomembne so tudi ščetine: biti morajo mehke, karseda tanke in številne, izdelane pa iz materiala, ki se v vodi ne zmehča. Kako dolgo bo zobna ščetka opravljala svoje delo, je odvisna od materiala, iz katerega so ščetine (najlon ali poliester), od pritiska med ščetkanjem in od pogostosti uporabe.

Zaradi svojih fizikalnih lastnosti so poliestrske ščetine trpežnejše od najlonskih. Tako je doba uporabnosti mehke ščetke s poliestrskimi ščetinami ob enakem pritiskanju med ščetkanjem in enaki pogostosti uporabe daljša kot pri srednje trdi ščetki z najlonskimi ščetinami. Navadno ščetko lahko nadomestimo tudi z električno zobno ščetko, vendar je treba biti pri nakupu pozoren, saj mora biti kakovostna. Poleg zobne ščetke je treba uporabljati še medzobno ščetko in/ali zobno nitko.

Nitka je po pomembnosti enakovredna zobni ščetki, saj v medzobnih prostorih, ki predstavljajo kar 40 odstotkov zobnih površin, hitreje pride do vnetja dlesni, parodontalne bolezni in zobne gnilobe. Z nitko očistimo površine, ki jih s ščetko ne dosežemo, uporabljamo pa jo pri večernem čiščenju. Za čiščenje zobnih implantatov, mostičkov in fiksnih ortodontskih aparatov sta potrebna še dodatna pripomočka – nitka z odebeljeno čistilno gobico in čopasta ščetka.

Imate pravo tehniko čiščenj zob?

Najbolj znana je Bassova tehnika čiščenja zob, pri kateri mehko ščetko postavimo pod kot 45° in v položaj, pri katerem polovica ščetin prekriva dlesen, druga polovica pa zobe. Nato čistimo z nežnimi krožnimi gibi. Najprej očistimo notranje površine zob zgornje in spodnje čeljusti, nadaljujemo z zunanjimi površinami, nato pa očistimo grizne površine. Po ščetkanju umivanje zob sklenemo s čiščenjem medzobnih prostorov. Pri tem uporabimo zobno nitko ali medzobno ščetko, ki jo izberemo glede na velikost medzobnega prostora. Ko nitka "zazveni", to pomeni, da smo zobno površino učinkovito očistili.

Strgalo za jezik, ustna voda in gel

Jezik nam pove veliko o našem zdravju in je glavni pokazatelj čistih zob, čiščenje jezika pa odpravlja težave z zadahom. Uporabljajte strgalo za jezik, s katerim očistite predvsem zadnji del hrbtišča jezika, kjer se skriva veliko bakterij. Uporaba ustne vode ali gela je le dopolnilna nega, a vseeno priporočljiva, saj zavira nastanek plaka, ki povzroča karies in parodontozo.


Slab zadah in afte?

Slab zadah in ustne razjede (afte) najučinkoviteje preprečujemo z redno ustno higieno, ki naj obsega tudi čiščenje jezika, in z odstranjevanjem zobnega kamna. Prva pomoč: slab zadah odpravite z grgranjem čaja iz kamilic, žajblja ali poprove mete. Uživajte veliko zeleno listnate zelenjave, ki zaradi vsebnosti klorofila osvežuje dah. Dobra preventiva proti aftam je uživanje vitamina C in živil, bogatih s flavonoidi in s cinkom. Prva pomoč: usta izpirajte z žajbljevim čajem ali z vodo, v katero kanete nekaj kapljic eteričnega olja čajevca.

Preverite zobne obloge

Kako temeljiti ste pri čiščenju zob, lahko preverite s tabletkami, ki obarvajo zobne obloge. Če na zobeh ni rdeče ali modro obarvanih delov, ste bili temeljiti in nimate zobnih oblog.

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki