Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kako do zdravega nasmeha brez zobnega kamna

Redna in temeljita ustna higiena je temelj ne le ustnega zdravja, temveč zdravja celotnega organizma. Mnogi resni zdravstveni zapleti so namreč povezani prav s slabim ustnim zdravjem: srčni infarkt, možganska kap, oslabljen imunski sistem … Zanemarjena oziroma ne dovolj temeljita skrb se odraža na več načinov; ena večjih tegob je vsekakor zobni kamen, ki se ob nepopolni skrbi za zobe lahko začne nalagati na zobe in sčasoma povzroča težave.
Zobni kamen je le vrh ledene gore težav, ki so se začele kopičiti že davno prej. Vse se začne z mehkimi zobnimi oblogami oziroma bakterijskim plakom. Mehke zobne obloge se v naših ustih tvorijo ves čas, se lepijo na zobe in dlesni ter so glavni povzročitelj zobne gnilobe in vnetja dlesni. Zato je seveda logični ukrep, da jih redno odstranjujemo. Če jih ne, se sčasoma mehke zobne obloge pod vplivom mineralizacijskih procesov strdijo in nastane zobni kamen. Z

Za razliko od mehkih zobnih oblog, ki jih večinoma ne moremo videti, je zobni kamen še kako dobro viden tudi s prostim očesom! Trde, hrapave in rumeno rjave obloge, ki se praviloma naredijo na dnu zoba pri dlesni, se pokažejo vsakič, ko se zasmejimo, čutimo pa jih tudi, če z jezikom podrsamo po zobeh. Zobni kamen se najpogosteje naredi na notranji strani spodnjih sekalcev, saj je tam slina ves čas prisotna, obenem pa je to mesto, ki ga težko v popolnosti očistimo.


Zobni kamen je potrebno odstraniti!

Zobni kamen poslabšuje stanje in zdravje naših obzobnih tkiv. Zaradi hrapave površine je zobni kamen idealno oprijemališče za nove mehke zobne obloge, ki povečujejo vpliv bakterijskega plaka, zaradi česar se obzobna tkiva sčasoma lahko vnamejo, kar prinaša dodatne težave in zaplete. Zato je zobni kamen vedno potrebno odstraniti. To pa je vsekakor naloga za zobozdravnika ali ustnega higienika.


Strokovno odstranjevanje

Zobni kamen zobozdravnik ali ustni higienik odstrani ter na fino spolira zobe. Gladkost zob je pomembna v boju proti zobnemu kamnu, saj se na gladke zobe bakterije težje oprijemajo, poleg tega jih lažje očistimo tako temeljito, kot je to potrebno.

Zobni kamen v zobozdravstveni ordinaciji praviloma odstranjujejo z ultrazvokom, nato pa zobe očistijo še s posebnim finim peskalnikom ter jih spolirajo s posebno polirno pasto. Če se zobni kamen nahaja pod robom dlesni in je treba opraviti luščenje in glajenje zobnih korenin, to zobozdravnik opravi ročno s posebnimi, za to namenjenimi instrumenti. Če so zobje po čiščenju zobnega kamna občutljivi, to povejmo zobozdravniku, ki bo svetoval, kako premagati to neprijetnost.

Kako pravilno vzdrževati ustno higieno?

Obisk pri zobozdravniku ali ustnem higieniku je obenem tudi izvrstna priložnost za posvet o tem, kako naj v bodoče bolje poskrbimo za ustno votlino. Ni vseeno, katere pripomočke izberemo, pomembna je tudi tehnika njihove uporabe. Njegove nasvete si vzemimo k srcu. Očitno nega, kot smo jo izvajali doslej, ni bila optimalna, sicer se nam kamen sploh ne bi nabral. Čarobne tabletke za zdrav nasmeh ni. Niti čarobne zobne paste ali ustne vode. Ko nam je jasno, na kakšen način deluje bakterijski plak in zakaj je pomembna redna ustna nega, potem je jasno tudi, kako moramo v bodoče ravnati. Takrat tudi lažje razumemo, da vsakič, ko v roke primemo zobno ščetko, zdravje dobesedno držimo v svojih rokah.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

zobozdravnik , ultrazvok , zobje , ustna higiena , obzobno tkivo , zobni kamen

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.