Kako do zdravih dlesni in zob

(Foto: Pixabay)

Zdravi zobje in dlesni so želja prav vsakogar od nas. Ne gre le za lep nasmeh, obolela obzobna in zobna tkiva so lahko vir dodatnih zdravstvenih težav, zato je prav, da skrbimo za njihovo zdravje. Težave se največkrat začnejo z vnetjem dlesni, ki ga povzročijo bakterije, zato je pomembno, da jih redno odstranjujemo.

Na stanje obzobnih tkiv vplivajo številni dejavniki, med katerimi velja poudariti zlasti kajenje, stres, hormonske spremembe, sladkorno bolezen … Ljudje, ki imajo katerega od naštetih dejavnikov, bi morali še natančneje skrbeti za svoje zdravje in še skrbneje izvajati ustno higieno. Enako velja za vse, ki nosijo zobne aparate ali pa imajo mostičke, implantate … Pri njih je število mest, na katerih se zadržujejo bakterije, še večje kot sicer.


Sladkorna bolezen

Bolniki z neurejenim krvnim sladkorjem imajo slabše stanje obzobnih tkiv, parodontalna bolezen pa dodatno poveča možnost zapletov sladkorne bolezni. Gre za pravi začaran krog, ki ga najlaže prekinemo s temeljito in dosledno ustno higieno.

Nosečnost

Puberteta, menopavza in vsak mesec v času menstruacije so za žensko pravi poligon za hormonsko telovadbo in prevrate. V teh obdobjih je ženska dovzetnejša za nastanek vnetja dlesni, zato je edini pravi odgovor skrbno odstranjevanje zobnih oblog. Hormonske spremembe, povezane s parodontalno boleznijo, so še posebno izrazite med nosečnostjo. Raziskave so pokazale, da pri nosečnici z napredovalo parodontalno boleznijo obstaja sedemkrat večja verjetnost, da bo rodila prezgodaj in da bo imel novorojenček premajhno telesno težo.

Nadomestki zob

Številni ljudje nimajo več svojih zob, zaradi česar potrebujejo implantate in zobne mostičke, ali pa si zobe ravnajo s fiksnimi zobnimi aparati. Seveda zobni protetiki uporabljajo izvrstne in nadvse kakovostne materiale, vendar ne smemo pozabiti, da so sosednja tkiva naravna in zato dovzetna za vse posledice delovanja bakterij.

Če želimo zobe in obzobna tkiva ohraniti čim dlje zdrave, moramo biti nadvse skrbni, zlasti če dobimo v zobovje goste v obliki aparata, mostička ali implantata. Poleg rednega umivanja zob je pomembna še uporaba ustreznih pripomočkov, zlasti če imamo zobni aparat. Enako pomembni so redni obiski pri zobozdravniku, ortodontu in ustnem higieniku. Za res temeljito čiščenje vseh, tudi najbolj skritih kotičkov, je najbolje, če nas uporabe pripomočkov za čiščenje nauči strokovnjak, ki med poznejšimi kontrolnimi pregledi preveri, kako dobro nam gredo od rok nove spretnosti.

Proč z bakterijami

In kateri so pravi in ustrezni pripomočki za temeljito ustno higieno? Prva in osnovna je seveda pravilno izbrana zobna ščetka, ki naj bo mehka, da z njo ne bomo poškodovali dlesni. Imeti mora več tisoč ščetin, ki bodo lahko posegale v mehke zobne obloge. Takšno ščetko lahko nadomestimo tudi z električno zobno ščetko, toda pri izbiri velja biti pozoren, saj mora biti kakovostna. Poleg zobne ščetke je treba uporabljati še medzobno ščetko in/ali zobno nitko, s katerima iz medzobnih prostorov odstranimo zobne obloge. Za čiščenje zobnih implantatov, mostičkov in fiksnih ortodontskih aparatov sta potrebna še dodatna pripomočka – nitke z odebeljeno čistilno gobico in čopaste ščetke.

Ne pozabimo se vsaj dvakrat na leto odpraviti na preventivni pregled pri zobozdravniku in ustnem higieniku. Potrditev strokovnjaka, da je naše ustno zdravje dobro, bo dodatna motivacija za vzdrževanje dobre ustne higiene in ohranjanje ustnega zdravja.

Ljudje, ki:  
  • kadijo,
  • so pod stresom,
  • imajo hormonske spremembe (puberteta, menopavza …),
  • imajo sladkorno bolezen,
  • nosijo zobni aparat
  • ali imajo mostičke, implatante …
bi morali še natančneje in skrbneje izvajati ustno higieno..

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki