Trije koraki do zdravih dlesni

Za zdrave dlesni moramo najprej odstraniti povzročitelja nevšečnosti – mehke zobne obloge.
Za zdrave dlesni moramo najprej odstraniti povzročitelja nevšečnosti – mehke zobne obloge. (Foto: Shutterstock)

Samo zdrave dlesni bodo zagotovile, da bodo tudi zobje zdravi.

V skrbi in želji, da bi imeli lepe zobe, običajno posvečamo vso pozornost njim in ob tem neredko pozabljamo, da se celostna skrb začne in konča pri dlesnih.

Žal ima veliko ljudi težave z dlesnimi. Te se pogosto vnamejo in postanejo rdeče, otečene in nabrekle, občutljive na dotik in običajno že med umivanjem zob ali ob ugrizu v tršo hrano zakrvavijo. Vnetje dlesni je treba obravnavati resno in že ob prvih znakih vnetja takoj ukrepati, ker se v nasprotnem primeru lahko razvijejo težje oblike vnetja obzobnih tkiv oziroma parodontalne bolezni.

Ta pa deluje sistemsko na ves organizem, slabi imunski sistem, povečuje tveganje za nastanek srčnega infarkta in možganske kapi, pljučne bolezni ter povzroča nižjo porodno težo novorojenčkov. Prav zato je pomembno, da parodontalno bolezen preprečimo oziroma začnemo takoj zdraviti, če se pojavi. 

Glavni krivec za vnetje dlesni so bakterije

Vnetje dlesni povzročijo bakterije, ki se zadržujejo v zobnih oblogah na robu dlesni. Logično je, da moramo poskrbeti za dobro higieno roba dlesni. Seveda pa ne smemo pozabiti, da roba dlesni ne tvori le zunanji del, ki ga vidimo, ko se nasmehnemo v ogledalo, ampak tudi skriti del med notranjimi ploskvami posameznih zob. Tam je idealno gojišče bakterij, še zlasti zaradi posebne, sedlaste oblike dlesni in njene povrhnjice, ki je še bolj občutljiva in zato dovzetnejša za vnetja.  


Po korakih do zdravih dlesni

1. Za zdrave dlesni moramo najprej odstraniti povzročitelja nevšečnosti – mehke zobne obloge oziroma bakterije v njih. Za čiščenje zob izberimo mehko zobno ščetko z več tisoč tankimi ščetinami, da bomo lahko temeljito in hkrati nežno odstranili zobne obloge na robu dlesni oziroma da bomo očistili žleb med dlesnimi in zobom. Srednje trde in trde ščetke imajo predebele ščetine, da bi to delo lahko dobro opravile, poleg tega pa s tako ščetko tvegamo tudi poškodbe dlesni.

2. Naslednji korak je čiščenje medzobnih prostorov. Uporabimo medzobno ščetko in/ali zobno nitko. Velikost medzobne ščetke mora biti pravilno izbrana. To je pomembno tako zaradi sedlaste oblike dlesni v medzobnem prostoru kot tudi zaradi samih ploskev kočnikov, ki so pogosto vbočene. Zato mora biti medzobna ščetka ravno prav velika, da doseže in zapolni ves prostor med zobmi, očistiti pa mora tudi žleb med dlesnimi in zobom. Katera je ustrezna velikost medzobne ščetke, nam bo znal najbolje svetovati zobozdravnik ali ustni higienik.

3. Zadnji korak v skrbi za zdrave dlesni je uporaba različnih preparatov, denimo ustne vode, gelov, pršil. A ti so predvsem podpora mehanskemu odstranjevanju zobnih oblog. Če ne bomo temeljito uporabljali zobne in medzobne ščetke ter zobne nitke, nobena čarobna formula ne more pomagati.

Skrb za splošno zdravje

Če želimo zdrave zobe in obzobna tkiva, moramo več pozornosti nameniti tudi skrbi za splošno zdravje in zdravo življenje. Nekateri dejavniki, kot denimo stres, hormonske spremembe, sladkorna bolezen, dednost in nezdravo življenje, poslabšujejo stanje obzobnih tkiv. Navsezadnje in za piko na i pa moramo seveda redno obiskovati tudi zobozdravnika. Priporočljivi so redni obiski vsaj enkrat do dvakrat na leto.

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki