Miti in resnice o mehki zobni ščetki

(Foto: Jupiterimages)

Temeljita ustna higiena

Dandanes nikomur več ni treba posebej dopovedovati, kako pomembna je ustna higiena in z njo redno ščetkanje zob. Skrbne mamice otrokom pred spanjem le redko pozabijo naročiti, naj si očistijo zobe, pri čemer običajno poudarijo, da jih morajo umiti temeljito. Če imajo v mislih natančno, imajo prav, nikakor pa temeljito čiščenje ne pomeni, da si je treba zobe drgniti močno in s čim tršo zobno ščetko, kot zmotno meni marsikdo med nami.

Na voljo je res široka paleta pripomočkov za ustno higieno, vendar je še naprej najpomembnejša zobna ščetka. Pogosto slišimo, da mora biti kakovostna. Kakovost je najbolj odvisna od njene glave in ščetin. Več jih je in tanjše so, lažje sežejo v prostor med dlesnijo in zobmi ter ga bolje očistijo. Manj bo bakterij v tem prostoru, manj bo tudi možnosti za vnetje.

Ko kupujemo zobno ščetko, se praviloma še vedno opiramo na zasidrano mišljenje, da mora biti ta čim trša, češ da mehka ščetka zob ne očisti dobro. To je le eden od zgrešenih mitov o mehkih zobnih ščetkah.

Trditev: mehka ščetka zob ne očisti dobro. NE DRŽI!
Pri ščetkanju s srednje trdo ali trdo ščetko imamo občutek, da smo si temeljito zdrgnili zobe. Zdrgnili že, očistili pa ne, saj so ščetine teh ščetk predebele, da bi lahko brez močnega pritiska segle v prostor med dlesnijo in zobom ter odstranile bakterijske obloge, ki povzročajo vnetje dlesni. Če pa med ščetkanjem močno pritiskamo, se lahko primeri, da dlesen odrinemo od zoba in razgalimo zobni vrat. Zobna korenina, ki pri tem pogleda izpod dlesni je zelo občutljiva na dotik, zato močno pritiskanje s ščetko na tem mestu povzroči bolečino. Posledica bo slabo očiščeno mesto, ki tudi vodi do vnetja dlesni.

Trditev: mehka ščetka je nežna do dlesni. DRŽI.
Fina tanka vlakna dlesni ne povzročajo poškodb in lahko zdrsnejo v prostor med zobom in dlesnijo, že če ščetko nežno pritisnemo.

Trditev: mehka zobna ščetka ima več tisoč ščetin. DRŽI.
Mehkobo mehke zobne ščetke ustvarjajo tanke ščetine. Tanjše so ščetine, več jih mora biti, da zapolnijo luknjice v glavi ščetke, v katere so vpete. Odvisno od velikosti glave ščetke imajo mehke ščetke od nekaj čez tisoč do več kot pet tisoč ščetin.

Trditev: doba uporabnosti mehke zobne ščetke je krajša kot pri srednje trdi ali trdi ščetki. DRŽI IN NE DRŽI.
Doba uporabnosti zobne ščetke je odvisna od materiala, iz katerega so ščetine (najlon ali poliester), od moči pritiska med ščetkanjem in od pogostosti uporabe. Zaradi svojih fizikalnih lastnosti so poliestrske ščetine trpežnejše od najlonskih. Tako je doba uporabnosti mehke ščetke s poliestrskimi ščetinami ob enakem pritiskanju med ščetkanjem in ob enaki pogostosti uporabe daljša kot pri srednje trdi ščetki z najlonskimi ščetinami.

Medzobna ščetka in zobna nitka – nujni dopolnili

Zobje so temeljito očiščeni šele tedaj, ko očistimo tudi medzobne prostore. Za te je treba uporabiti medzobno ščetko, ki jo izberemo glede na velikost medzobnega prostora. Na začetku uporabe skorajda praviloma pride do krvavitev dlesni, ki so posledica neodstranjenih bakterijskih oblog v medzobnem prostoru. Te bodo po nekaj dneh redne uporabe odstranjene, zaradi česar bodo prenehale tudi krvavitve.

Poleg medzobne ščetke potrebujemo še zobno nitko, ki je učinkovita predvsem v prostorih med sekalci, manj pa med kočniki. Zanje je ustreznejša medzobna ščetka.

Kako temeljiti smo bili pri čiščenju zob, lahko preprosto preverimo sami. Po umivanju zob zgrizemo tabletko, ki obarva zobne obloge. Če na zobeh ni rdeče ali modro zabarvanih delov, smo bili temeljiti in nimamo zobnih oblog, v nasprotnem primeru bomo morali ustno higieno okrepiti.

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki