Napredek na področju zobnih vsadkov

(Foto: Shutterstock)

Stara ljudska modrost pravi, da nosečnost vsaki ženski vzame en zob in ji pusti en žolčni kamen. Kak zob naj bi odnesla tudi naraščajoča starost. Delno brezzob nasmeh na stara in – resnici na ljubo – tudi manj stara leta je razmeroma pogost spremljevalec marsikaterega od nas. Rešitvi za to sta bili dolgo praviloma dve: v primeru enega samega manjkajočega zoba je zobozdravnik navadno vstavil mostiček, če je v čeljusti manjkalo več zob, je človek dobil protezo. Obe rešitvi imata svoje prednosti in slabosti, nobena pa ni idealna.

Z razvojem in napredkom dentalne medicine se je tudi na tem področju marsikaj zelo spremenilo, seveda v prid uporabnikov. Smo namreč priča velikemu razmahu zobnih implantatov oziroma vsadkov. Po začetnih plahih poskusih sta se njihova kakovost in oblika tako izpopolnili, da je postopek prešel v splošno rabo, poleg implantologov pa ga lahko izvajajo tudi primerno usposobljeni splošni zobozdravniki. Napredek na področju vsadkov pomeni za širši krog uporabnikov predvsem dvoje: manjši poseg v sosednje zobe in dostopnost.

Najprej načrt

Prvi korak na poti do vsadka je obisk pri ustrezno usposobljenem zobozdravniku, ki ima poleg dodatne izobrazbe tudi ustrezno opremljeno ordinacijo. Pomembno je, da ima v ordinaciji potrebno diagnostično opremo, predvsem tridimenzionalni RTG-ortopan. Samo s to opremo lahko najprej ustrezno načrtuje kirurški poseg in nato še preveri njegovo uspešnost.

Pri vstavljanju vsadkov zobozdravnik v čeljustno kost vsadi vijak, ki nadomešča izgubljeno zobno korenino, nato pa na vijak namesti zob. Izdela ga lahko iz različnih materialov (kovinsko-keramični, cirkonij-keramični ali kovinsko-kompozitni).

Za zobne vsadke moramo redno skrbeti

Zobni vsadki polepšajo nasmeh, kar je vsekakor zelo pomembno, nič manj pomembna pa ni kakovost življenja z njimi. Kakovostno izdelani vsadki prav nič ne motijo pri žvečenju, grizenju ali govoru, nasprotno. Občutek v ustih je pri vseh naštetih opravilih tako rekoč enak kot pri pravih zobeh. Četudi so narejeni iz umetnih snovi, pa je zanje vseeno treba zelo skrbeti. Obzobna tkiva okrog vsadka so enako podvržena težavam, zato je treba tudi vsadke skrbno čistiti. Ščetka naj bo kakovostna, mehka, z več tisoč vlakni, nujen del higienskega seta pa so tudi medzobne ščetke. Zlasti primerna je električna zobna ščetka z dinamičnim čistilnim delovanjem. Seveda ni treba posebej poudarjati, da k vzdrževanju ustne higiene in zdravja ust sodijo tudi redni obiski pri zobozdravniku. Ob vseh naštetih ukrepih ter primerni skrbi za zobe in dlesni bodo zobni vsadki in obzobna tkiva ob njih v dobrem stanju vrsto let.

Z vsadki je mogoče nadomestiti:
  • enega ali več posameznih zob,
  • več zaporedno manjkajočih zob, pri čemer lahko naredijo U1 fiksni mostiček,
  • vse manjkajoče zobe s snemnim mostičkom,
  • posamezne zobne vsadke, s katerimi utrdijo totalne zobne proteze.Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki