Parodontalna bolezen

(Foto: Jupiterimages)

Imate ustrezno zobno ščetko

Če bi morali ta hip odgovoriti na vprašanje, kako bi ocenili zdravje svojih obzobnih tkiv, kaj bi odgovorili? Da imate zdrava tkiva, nobene oblike parodontalne bolezni in da ste na svojo ustno higieno v vseh pogledih ponosni? Če je tako, vam lahko samo čestitamo. S svojim odgovorom ste se uvrstili med dva odstotka ljudi, ki se v Sloveniji lahko pohvalijo s takim rezultatom.

Zobozdravniki opažajo velik porast bolezni dlesni in obzobnih tkiv, ki so predvsem posledica pomanjkljive ustne higiene. Veliko ljudi ima ob ščetkanju zob blage ali hujše krvavitve iz dlesni, skrbi pa, da se jim to praviloma ne zdi nič hudega. Ne vedo namreč, da je prav krvavitev začetek parodontalne bolezni, zaradi katere utegnejo zobje čez čas začeti izpadati.

Vzrok očem neviden

Pot do parodontalne bolezni začnejo tlakovati očem nevidni mikroorganizmi, ki so ves čas prisotni v ustni votlini ter se oprijemajo zob in dlesni. Vsak dan jih je treba odstranjevati s ščetkanjem zob, kajti prav bakterijsko kopičenje povzroči nastanek zobnega plaka, ki je idealno gojišče bakterij. Bakterije s svojim delovanjem poškodujejo mehka obzobna tkiva in povzročijo vnetje. Če vnetja dlesni ne obravnavamo ustrezno, lahko napreduje in prizadene globlja obzobna tkiva; nastanejo obzobni žepki, v katerih se nabirajo bakterije. Če še vedno ne ukrepamo, se žepki poglabljajo, saj propadajo vsa tkiva, ki zob držijo v čeljusti. Zobje se začnejo majati, in ko nimajo več opore, preprosto izpadejo, četudi v njih ni kariesa. Ker je prvi znak težav praviloma samo krvavitev, ki je ne spremlja bolečina, ljudje pogosto sploh ne vedo, da imajo resne težave z zobovjem, zato jih ne začnejo reševati.

Ključna je dobra ustna higiena

Za zdravje zobovja in obzobnih tkiv je nujna dobra in temeljita ustna higiena. Če si zob in dlesni ne očistimo dovolj temeljito, mehke zobne obloge sčasoma poapnijo; nastanejo trde zobne obloge ali zobni kamen. S tem si ustvarimo dodatno mesto, na katerem se mehke zobne obloge hitreje nabirajo. Zobnega kamna ne moremo odstraniti sami; to lahko naredita samo zobozdravnik in ustni higienik.

Brez kakovostne zobne ščetke ne gre …

Če se želimo učinkovito in trajno znebiti zobnega plaka ter urediti zdravje obzobnih tkiv, je prvi korak redna in temeljita ustna higiena. Pri tem je najpomembneje, da si omislimo resnično kakovostno in ustrezno zobno ščetko. Žal ni primerna vsaka ščetka, četudi je lepo oblikovana. Odlike dobre zobne ščetke se skrivajo v lastnostih, ki se zdijo nepomembne. Morda ste doslej zmotno mislili, da je majhna ščetka primerna samo za otroke? Zobna ščetka, s katero boste najučinkoviteje nadzirali plak, ima majhno glavo, v kateri je več tisoč zelo finih, tankih ščetin. Gostejša ko je, boljša je, saj bomo z njo lahko segli tudi pod rob dlesni, ne da bi jih pri tem poškodovali.

… in tudi brez medzobne ščetke ne

Nega zob in obzobnih tkiv je popolna, šele ko uporabimo tudi zobno nitko in medzobno ščetko, s katerima iz medzobnih prostorov, pa tudi izpod mostičkov in okrog implantatov odstranjujemo koščke hrane in zobni plak. Pomembna je tudi pravilna izbira zobne nitke in medzobne ščetke. Predvsem medzobne ščetke morajo po velikosti ustrezati širini medzobnega prostora. Ščetine medzobne ščetke morajo opraviti z zobnim plakom ob robu dlesni v medzobnem prostoru, zato morajo biti primerno dolge, prožne in nežne. O izboru in uporabi pripomočkov za nadzor zobnega plaka se je koristno posvetovati z zobozdravnikom ali ustnim higienikom.

Napredovala parodontalna bolezen pomeni dvakrat večjo izpostavljenost tveganju za srčni infarkt, je pokazala raziskava, opravljena v Sloveniji. Američani, ki se v zadnjem desetletju poglobljeno ukvarjajo s tem vprašanjem, so ugotovili, da so ti bolniki celo tri- do štirikrat bolj izpostavljeni tveganju za ta hud zaplet. Povezavo med parodontalno boleznijo in srčno-žilnimi boleznimi vzpostavijo bakterije in vnetni mediatorji, ki se sproščajo pri vnetju obzobnih tkiv in so obenem udeleženi pri nastanku ateroskleroze srčnih žil.
Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki