Zdravje dlesni in obzobnih tkiv

(Foto: Jupiterimages)

Krvavenje ob ščetkanju je opozorilo

Krvavenje iz dlesni ob ščetkanju ali nitkanju, otečene in napete dlesni, ki so bolj rdeče ali vijolične barve, ter iztekanje gnoja iz dlesni so prvi jasni opomini, ki kažejo, da imate bolezen obzobnih tkiv. Drugi znaki, ki jih še teže spregledamo, a jih prav tako ne smemo zanemariti, pa so slab zadah, bolečine pri žvečenju, dlesni, ki so premaknjene navzdol ali navzgor, tako da se zobje zdijo daljši kot prej, in majavost zob. Predvsem majavost zob in iztekanje gnoja sta resna znaka, ki kličeta po takojšnjem obisku zobozdravnika.

Redno čiščenje in obiskovanje zobozdravnika
Bolezni obzobnih tkiv ali parodontalne bolezni nastanejo kot posledica okužbe z bakterijami, ki jim omogočimo razmnoževanje in zadrževanje na enem mestu. Poglavitni vzrok vnetja in razgradnje obzobnih tkiv so bakterije v mehkih zobnih oblogah, ki se lepijo na zobe in dlesni. Zaradi sestavin v slini lahko mehke zobne obloge tudi poapnijo, kar je na zobeh vidno kot zobni kamen, na katerem se zobne obloge nabirajo še hitreje.

Glavna kritična mesta nabiranja mehkih zobnih oblog so obrobja dlesni, medzobni prostori ter mesta pod mostovi in okrog zobnih vsadkov. Bakterije povzročijo vnetje, ki sprva prizadene dlesen, pozneje pa tudi preostala obzobna tkiva. V žepkih, ki nastanejo med zobom in dlesnijo, se lahko nabere še več oblog, kar lahko na koncu povzroči tudi izpad zoba. Zato je poleg rednih obiskov zobozdravnika pri preprečevanju parodontalne bolezni ključna tudi pravilna in redna higiena.

Pravilna ustna higiena
Zobna ščetka naj ne bo trda, ampak raje mehka. Običajno ščetka v treh minutah odstrani tiste obloge, ki jih lahko doseže. Zobozdravniki svetujejo ščetkanje najprej griznih ploskev zadnjih zob, nato še lične in nebne ploskve zgornjih oziroma lične in jezične ploskve spodnjih zob. Ščetka naenkrat čisti dva zoba, ki jim odstrani obloge v 8 do 10 potegih. Zobe čistite od dlesni proti zobu, najbolje z masažnimi krožnimi gibi, dva- do trikrat na dan.

Poleg ščetkanja pa je obvezen del pravilne higiene ust tudi nitkanje; to je pri preprečevanju bolezni obzobnih tkiv, ki jih povzročajo obloge, nujno. Zobe očistite z nitko pred ščetkanjem. Nitko uvedete v medzobni prostor in pazite, da pri tem ne poškodujete dlesni.

Nitko nato prislonite ob steno zoba in z žagajočimi gibi drsajte po steni v smeri proti grizni ploskvi. Nato nitko znova uvedite v isti medzobni prostor, v prosti rob dlesni sosednjega zoba, in postopek ponovite na tem zobu. Na začetku se lahko gledate v ogledalo, da se navadite na gibe. Poleg zobne nitke lahko uporabljate tudi interdentalno ščetko, ki čisti medzobni prostor, vendar je treba izbrati pravilno velikost, pri čemer vam lahko pomaga zobozdravnik. Uporaba ustne vode pa lahko služi kot dodatek za še temeljitejšo nego.

Gingivitis in parodontalna bolezen
Če se trde zobne obloge na zobnih površinah zadržujejo daljši čas, se lahko naše telo nanje odzove z vnetjem. Zgodnjo stopnjo okužbe te vrste imenujemo gingivitis (obolenje dlesni), za katerega je značilno vnetje brez bolečine, otekanje dlesni, rdečica na dlesni in tudi krvavitev. Vnetje pa lahko napreduje na spodaj ležečo kost, kar je prava parodontalna bolezen (vnetje in okužba obzobnih tkiv).

Če se stanje okužbe še poslabša, lahko začne kost izginjati, zob pa izpade. Zelo pomembno je, da smo na naštete znake pozorni, saj je tudi zdravljenje lažje in uspešnejše, prej ko je bolezen odkrita. Zdravljenje sestavljajo profesionalno odstranjevanje zobnih oblog, pozneje pa luščenje in glajenje zobnih površin, na katerih so se naselile bakterije, in tudi kirurško zdravljenje, ko je potrebna pomoč specialista parodontologa. Druga bolezen dlesni – agresivni juvenilni parodontitis – pa se lahko pojavi nenadoma, v zgodnji mladosti do tridesetega leta, in je genetsko pogojena.

Na čiščenje k specialistu
Za higieno pri boleznih dlesni so strokovno usposobljeni posebni specialisti, ustni higieniki. Ti dobro poskrbijo za zobe in dlesni ter nas tudi naučijo, kako lahko zanje poskrbimo sami ter kako najbolje očistimo medzobne površine in prostore pod linijo dlesni.

Bolezni obzobnih tkiv so najbolj razširjene kronične bolezni; ima jih več kot 80 odstotkov ljudi.

Kadilci pogosteje zbolevajo za boleznimi dlesni kot nekadilci, vendar imajo zaradi vpliva cigaretnega dima manj izraženo vnetje dlesni, ki tudi manj krvavijo. Toda to še ne pomeni, da bolezni ni.

Nezdravljena parodontalna bolezen lahko povzroči obolelost drugih organov, npr. srca in ledvic, okužbe dihal, poslabša sladkorno bolezen ali oslabi imunski sistem, zmanjša porodno težo novorojenčkov, vpliva na prezgodnji porod …

Vnetje dlesni je lahko povezano tudi s pomanjkanjem nekaterih hranilnih snovi, predvsem vitamina A in C, ter nekaterih mineralov in oligomineralov, kot so kalcij, kalij, natrij, železo in magnezij. Prehrana, ki vsebuje veliko vitamina C, pomaga ohranjati zdrave dlesni, saj zmanjšuje tveganje za vnetja.