Kako pripravimo otroka na srečanje z zobozdravnikom?

(Foto: Jupiterimages)

Prvi stik z zobozdravnikom naj bo za otroka prijeten in neboleč. Težave običajno nastopijo, kadar starši otroka pripeljejo v zobno ambulanto šele tedaj, ko se že pojavijo bolečine, ko otroka zob že zaboli. Negativna izkušnja lahko spremlja otroka vse življenje. Pogosto prepozno ukrepajo tisti starši, ki imajo tudi sami negativno izkušnjo iz otroštva ali mladosti in posledično paničen strah pred zobozdravniškimi posegi.

Na obisk pri zobozdravniku lahko starši otroka pripravimo. Srečanje z zobozdravnikom opišemo v pozitivnem smislu. Otroka spodbudimo in mu vlijemo zaupanje. Otroku vselej povemo resnico. Ne zagotavljamo mu, da bo zobozdravnik zobe samo pogledal, če predvidevamo, da bo potreben poseg zaradi bolečine.

Če otrok pričakuje eno, zobozdravnik pa napravi nekaj drugega, se temu upravičeno upre z jokom, grizenjem, brcanjem in drugim odporom. Kot starši moramo prevzeti svoj del odgovornosti za poseg. Pred otrokom ne razpravljamo o morebitnih svojih negativnih izkušnjah v zobni ambulanti. Otrok te pogovore spremlja in si ustvarja svojo sliko še zlasti, če nima lastne pozitivne izkušnje.

Z novo tehnologijo dela in drugačnim pristopom so tudi zobozdravniški posegi postali manj boleči in pacientom prijaznejši, zato je nepotrebno, da bi otrokom vcepljali strah pred zobozdravnikom. Zaradi tanke, slabše mineralizirane plasti sklenine se mlečni zobje hitreje raztapljajo v kislinskem okolju, zato morajo biti kontrolni pregledi zob pri predšolskih otrocih pogosti, priporočljivo je, da se ponovijo na pol leta, pri šolskih otrocih pa obvezno enkrat letno.

 

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Vsi Viva strokovnjaki