Higiena protetičnih nadomestkov

(Foto: Jupiterimages)

Nega fiksnih in snemljivih protetičnih nadomestkov

Preberite, kako pravilno skrbeti za fiksne in snemljive protetične nadomestke. Higiena in vzdrževanje sta namreč pri obeh skupinah različna.

SNEMLJIVI NADOMESTKI 

Med snemljive nadomestke prištevamo delne in totalne proteze ter snemljive mostičke. Ker so snemljivi, jih lahko očistimo zunaj ust, s čimer lažje in bolje nadziramo čiščenje. To je tudi eden od razlogov, da ljudem z omejenimi gibalnimi sposobnostmi (denimo parkinsonova bolezen) in z nasploh slabšo ustno higieno pri nadomeščanju manjkajočih zob odsvetujemo fiksnoprotetične rešitve.

V takšnem primeru se je treba posvetiti higieni proteze in higieni preostalih zob. Zobe čistimo kot običajno: posvetimo jim natančno higieno, ki obsega čiščenje zob, dlesni in zgornje površine jezika, sklenemo pa jo s čiščenjem medzobnih prostorov z zobno nitko (več o ustni higieni si lahko preberete v članku Čiščenje zob ni dovolj. Še posebno se velja posvetiti negi osamljenih zob in zadnjih zob v zobni vrsti (nosilci protetičnega nadomestka), ki so veliko dovzetnejši za kopičenje zobnih oblog (bakterije) .

Za higieno proteze – dobra je milnica

Protezo čistimo zunaj ust, in to vse površine, ne samo zgornje in spodnje. Pacienti me pogosto sprašujejo, katero sredstvo za čiščenje protez je najboljše. Odgovor je preprost: milnica in večja ščetka z mehkimi ščetinami bosta v celoti opravila delo. Na voljo so tudi posebne ščetke, namenjene čiščenju protez. Pozorno je treba očistiti tudi za vse težje dostopne predele, zlasti pri delnih protezah (prehod v kovinske dele).

Odsvetujemo zobno kremo in trde ščetke.

Predvsem totalne proteze pacienti čez noč hranijo v kozarcu z vodo, kar ni nujno, ni pa prepovedano. Odsvetujem pa rabo klasičnih (zlasti trdih) zobnih ščetk in zobne krem, ker so pogosto preveč agresivne za plastični material v protezi in ga lahko poškodujejo.

Uporaba encimskih in kemičnih odstranjevalcev oblog ni nujna; lahko jih uporabljamo kot dodatek higieni, ne pa kot nadomestilo.

Če opazite, da so se na protezi nabrale obloge (kamen), ki jih ne morete odstraniti, to opravilo zaupajte svojemu zobozdravniku, ki bo vašo protezo z veseljem profesionalno očistil.

FIKSNI PROTETIČNI NADOMESTKI

Higiena tovrstnih nadomestkov je zahtevnejša; vse predele, tudi težje dostopne, je treba očistiti vsak dan.

Čiščenje mostičkov poteka enako kot čiščenje zob, le nitka zanje je nekoliko drugačna. Sestavljena je iz treh delov: tršega, s katerim sežemo pod mostiček, gobastega, s katerim čistimo obloge, in tretjega, ki je debelejša različica klasične zobne nitke.

Nadvse pomembno je, da težje dostopne predele pod mostički (manjkajoči zobje, nosilci) zares skrbno očistimo. Bakterije, ki zaradi nepopolne higiene ostanejo pod mostičkom, povzročajo razvoj parodontalne bolezni nosilnih zob in gnilobe. To je glavni razlog za poznejšo majavost mostička in bolečine.


Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki