Oralno zdravje starejših

  • MJS
  • četrtek, 08. april 2010
(Foto: Jupiterimages)

Izguba zob in ostale težave

Čeprav mnogi menijo, da je izguba zob nujno zlo starosti, lahko z redno in temeljito ustno higieno zdrave zobe obdržimo do visoke starosti. Niso namreč redki starejši ljudje, ki imajo še vse "svoje" zobe, kot temu pravimo. Vendar je res, da ima večina ljudi v poznejših letih kar nekaj ustnih bolezni, ki ne zadevajo le zobe.

Starejši ljudje imajo nekaj specifičnih težav, ki so povezane s protezami, z jemanjem zdravil in s kroničnimi boleznimi. Pri starejših je pogostejša zobna gniloba na površinah zobnih korenin. Z leti so zobje občutljivejši na okuse in temperaturo. Dlesni zob ne objemajo več tako trdno kot prej. Prav ti deli so občutljivejši in povzročajo bolečine pri uživanju zelo vročih ali hladnih jedi oziroma pijač. Nekateri starostniki imajo tako hude težave, da jih zobje skelijo že pri vdihavanju mrzlega zraka ali pri okušanju sladkih ali kislih jedi. Zelo pogosta nadloga so tudi suha usta. Eden od vzrokov za to so lahko nekatera zdravila. Tudi suha usta lahko povzročijo poškodbe zob.

Za proteze je treba skrbeti enako kot za zobe. Vsak večer jih je treba dati v kozarec z vodo, predtem pa jih temeljito očistiti. Zobne proteze je treba očistiti tudi po obrokih.

Ker so starostniki še posebno občutljivi za bolezni dlesni, je nujna posebna skrb zanje. Če gingivitisa v mlajšem obdobju niso zdravili, se jim lahko zgodi, da jim zdravi zobje izpadejo. Skratka, temeljita ustna higiena je nujna v vseh življenjskih obdobjih, v starosti pa jo je treba še okrepiti. Poleg tega naj bi starostniki jedli zdravo hrano z veliko sadja in zelenjave (vlaknine), ki naj bi jo temeljito prežvečili. Neredko zdravniki ugotavljajo, da imajo starejši ljudje revno in enolično prehrano, ker se oklepajo jedi, ki so jih jedli vse življenje. Starejše telo ima drugačne zahteve, potrebuje še več vitaminov in mineralov, drugih hranil pa manj.

Poleg temeljitejše ustne higiene je za preprečevanje večine omenjenih težav mogoče poskrbeti s primerno zobno kremo za občutljive zobe, zelo pomembna je tudi ustna voda (nesteroidni antiflogistik, ki ga dobimo v lekarni), ki bo zmanjšala občutljivost zob, uničila bakterije in tudi omilila bolečine.

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki