Vpliv zdravil na ustno zdravje

  • torek, 01. junij 2010
(Foto: Jupiterimages)

Izredno pomembno ustno zdravje

Številna zdravila imajo neželene učinke, nekatera pa še posebno vplivajo na zdravje v ustni votlini. K sreči so ti učinki večinoma kratkotrajni in kmalu potem, ko zdravila prenehamo jemati, tudi izginejo. Vseeno je priporočljivo, da se s svojim zobozdravnikom pogovorite o tem, kakšna zdravila jemljete. To obsega tudi zdravila, ki jih kupite brez recepta.


Suha usta so lahko posledica jemanja antihistaminikov, zdravil za lajšanje težav pri alergijah. Povzročijo povečano nevarnost za vnetje mehkejših tkiv, bolečine in okužbe. Povečana je nevarnost za nastanek zobne gnilobe, težave pa povzročajo tudi ljudem s protezami.

Pretirana rast dlesni (gingivalna hiperplazija) je lahko povezana z jemanjem zdravil proti krčem, zdravil za zmanjšanje imunskega odziva (po transplantacijah) in jemanjem zaviralcev kalcijevih kanalčkov (proti povečanemu krvnemu tlaku). Raziskave so dokazale, da je tovrstne težave mogoče preprečiti z zelo natančno ustno higieno, ki jo začnemo izvajati hkrati z jemanjem teh zdravil.

Reakcije mehkih tkiv (razjede, vnetja ali razbarvanje) so lahko posledica jemanja nekaterih zdravil za znižanje krvnega tlaka, tudi zdravil za zmanjšanje imunskega odziva, kontracepcijskih tablet in nekaterih kemoterapevtikov.

Nenormalne krvavitve so lahko posledica jemanja  predpisanih antikoagulantov, zdravil, ki preprečujejo strjevanje krvi. Jemljejo jih srčni bolniki, zlasti po infarktu, da bi preprečili vnovičen infarkt ali možgansko kap. Nekatera zdravila iz družine antibiotikov pa povzročijo obarvanje zob.