Zdravje ustne votline vpliva na naše celotno zdravje

Pomembno je, da kakršnokoli spremembo v ustni votlini spremljamo in opazujemo. Če sprememba ne regradira ali se zaceli v 10 do 14 dneh, je obvezen obisk pri zobozdravniku, ki bo problem natančno diagnosticiral in dal nadaljnja navodila,« opozarja zobozdravnik Gregor Škorjanc.
Pomembno je, da kakršnokoli spremembo v ustni votlini spremljamo in opazujemo. Če sprememba ne regradira ali se zaceli v 10 do 14 dneh, je obvezen obisk pri zobozdravniku, ki bo problem natančno diagnosticiral in dal nadaljnja navodila,« opozarja zobozdravnik Gregor Škorjanc. (Foto: Irena Herak)

O ukrepih za vzdrževanje zdrave ustne votline nam je svetoval zobozdravnik Gregor Škorjanc, dr. dent. med., iz Dentalnega studia Škorjanc.

Zdravje ustne votline opazno vpliva na celotno sistemsko zdravje človeka. Zaradi bližine možganov in preostalih vitalnih struktur lahko nezdravljene okužbe v ustni votlini celo ogrozijo naše življenje. Zobni ognojek se na primer lahko širi po anatomskih ložah in med njimi neposredno v lobanjo ali navzdol v prsno votlino. »Pozorni moramo biti tudi na kronična ‘tiha’ vnetja, ki trajajo dlje časa, vendar ne povzročajo izdatnih težav,« opozarja Škorjanc. Tovrstna vnetja so namreč žarišča bakterij, ki se lahko razširijo tudi na druge organe v telesu.

»Težka oblika nezdravljenega parodontitisa je povezana z višjim tveganjem za miokardni infarkt in možgansko kap. Prav tako nezdravljena parodontalna bolezen pripomore k slabši metabolni urejenosti bolnikov s sladkorno boleznijo in pomeni dejavnik tveganja za njeno poslabšanje in razvoj zapletov,« poudarja sogovornik. Dokazana je tudi povezava med oralnim zdravjem nosečnic in njegovim vplivom na razvoj ploda.

Previdno pri odstranjevanju amalgamskih zalivk

Veliko ljudi se sprašuje, ali so amalgamske zobne zalivke varne in ali jih je zaradi lastne varnosti smiselno čim prej zamenjati. A sogovornik zagotavlja, da je dokončno narejena amalgamska plomba zelo obstojna in ne pomeni tveganja za sistemsko prizadetost. »Najvišje tveganje za vpliv amalgama na sistemsko zdravje pomeni njena izdelava, ko je še prisotna tekoča faza živega srebra,« pojasni zobozdravnik. Poleg tega je tvegana tudi njena odstranitev oziroma zamenjava, ko zaradi odstranjevanja s svedrom nastajajo opilki amalgamske zlitine, zato se pred to odločitvijo pozanimajte o najbolj varnih možnostih in poiščite zobozdravnike, ki to opravijo s čim manj tveganja za zdravje.

»Zamenjava amalgamske plombe je smiselna glede na pacientove želje, upoštevajoč visoke estetske standarde. Danes so v uporabi bele – kompozitne plombe, ki so estetsko, mehansko in trajnostno izjemno učinkovite,« pravi strokovnjak.

Prav tako je po njegovem smiselna zamenjava, če zobozdravnik opazi zlomljeno plombo ali plombo s slabo obrobno zaporo. Ti dejavniki namreč pomenijo retencijsko mesto za bakterijski plak, ki vodi v nastanek sekundarnega kariesa pod plombo oziroma ob njej.


Ne pozabite na redno odstranjevanje zobnega kamna

Pozorni moramo biti tudi na trde zobne obloge, bolj poznane pod izrazom zobni kamen, ki nastanejo kot posledica nakopičenih mehkih zobnih oblog pod vplivom mineralov in preostalih produktov sline. Da bi preprečili njegov nastanek, je treba vsakodnevno temeljito čistiti predel zob tik ob robu dlesni, kjer zobni kamen nastaja. Tako pripomoremo k ohranjanju zdravja obzobnih tkiv in preprečevanju gingivitisa. Priporočljiva je tudi izvedba profesionalne higienske faze zdravljenja (odstranitev mehkih in trdih zobnih oblog) pri zobozdravniku vsaj enkrat na leto. Opravijo ga z ultrazvočnim instrumentom v kombinaciji z različnimi ročnimi instrumenti, ščetkami ter pasto, pri pacientih z diagnosticirano parodontalno boleznijo pa sledi še odstranitev oblog s površine zobne korenine pod robom dlesni – v obzobnih žepkih.

Odstranjevanje mehkih in trdih zobnih oblog pomeni prvo in tudi vzdrževalno fazo zdravljenja pri pacientih s parodontitisom. Glede na tveganje za ponovitev in napredovanje parodontitisa pa zobozdravnik določi interval izvedbe – na tri, šest ali 12 mesecev.

Na zdravje ustne votline vpliva tudi debelost

Kaj pa lahko poleg vestnega umivanja zob in rednih obiskov pri zobozdravniku še storimo za zdravje ustne votline? »Omejimo oziroma nehamo čezmerno uživati alkohol, predvsem žgane pijače, in nehamo kaditi. To sta dva izmed glavnih vzročnih dejavnikov za nastanek raka ustne votline,« odgovarja strokovnjak.

Na zdravje ustne votline vplivata tudi uravnotežena in zdrava prehrana ter primeren indeks telesne mase, saj pri debelosti pride do mehanizma pretiranega vnetnega odziva, nepravilne presnove lipidov in do pojava inzulinske rezistence.

»Vse to pripomore tudi k povezavi med debelostjo in parodontitisom in promovira večjo razgradnjo obzobnih tkiv,« doda sogovornik.

Dokazana je tudi povezava med diabetesom in njegovim negativnim vplivom na parodontitis ter na celjenje ran. Zaradi številnih dodatnih zdravil pa se lahko pojavi tudi zmanjšano izločanje sline ter občutek pekočih ust.

Dejavnik tveganja odvisen od življenjskega sloga

Kot je že znano, na zdravje ustne votline pomembno vplivajo tudi sladke pijače in hrana z veliko vsebnostjo enostavnih ogljikovih hidratov, ki je dober substrat za ustne bakterije in povzroča večjo akumulacijo bakterijskega zobnega plaka. Posledično ob slabi ustni higieni pripomore k nastanku kariesa in napredovanju parodontalne bolezni.

Dejavnik tveganja je pogosto odvisen od posameznikovega vedenja in življenjskega sloga, bivalnega okolja, prirojenih ali podedovanih lastnosti in/ali bolezni. Vse to lahko povišuje tveganje, da oseba zboli za določeno boleznijo, pove sogovornik.

V končni fazi je zato zelo pomembno, da smo ozaveščeni in pozorni na lastno zdravje. Pomembno je, da kakršnokoli spremembo v ustni votlini spremljamo in opazujemo. »Če sprememba ne regradira ali se zaceli v 10 do 14 dneh, je obvezen obisk pri zobozdravniku, ki bo problem natančno diagnosticiral in dal nadaljnja navodila,« še doda.

Razkritje: Objavo članka je podprlo podjetje Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d. d., ki pa v vsebino članka ni posegalo.
Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki