Zdravje ust imate v svojih rokah

Nasmeh je privlačen in poljub sladek samo, če so usta polna zdravih zob.
Nasmeh je privlačen in poljub sladek samo, če so usta polna zdravih zob. (Foto: Shutterstock)

Nasmeh je privlačen in poljub sladek samo, če so usta polna zdravih zob. Stanje v naših ustih se odraža veliko globlje v nas, na našem srcu, ožilju, ledvicah in sklepih, zato je dobro ustno zdravje pomemben predpogoj za zdravje celega telesa. Velja pa tudi obratno – določene bolezni in motnje vplivajo na stanje zob in ust. Za zdravje naših ust in privlačen nasmeh se moramo truditi vsak dan, naši zavezniki pri tem pa so zobozdravniki.

Zdravje zob in celotne ustne votline sta odvisna od dobre osebne higiene in pravilne prehrane, v manjši meri pa tudi od genetskih dejavnikov. V vsakodnevnem življenju imamo na izbiro celo vrsto načinov in možnosti za čistočo naših ust. Preverite, kako se med njimi najbolje odločiti.

Osebna higiena

Redna in pravilna uporaba zobne krtačke in paste za zobe je najpogostejši in najbolj običajen način ohranjanja ustne higiene, saj s ščetkanjem odstranimo obloge z zob, dlesni in jezika, kar prispeva k čistosti in zdravju zob, s tem pa tudi svežini daha in privlačnemu nasmehu. Zobe in usta je nujno umivati vsaj dvakrat dnevno, zjutraj, ko vstanemo oziroma pred zajtrkom, ter zvečer, preden gremo spat.


Krtačke za zobe

Vsaka ščetka, ki jo redno in pravilno uporabljamo, je dobra ščetka. Razlikujejo se po velikosti (majhne, srednje in velike), po trdoti (mehke, srednje in trde) ter materialu, iz katerega so narejene, ta pa je lahko umeten ali naraven. Zobozdravniki priporočajo mehko ščetko, ki ne bo poškodovala nežne sklenine, ki naj bo čim manjša, tako da z njo dosežemo tudi najbolj skrita mesta v ustni votlini. Z istim namenom so koristen pripomoček čopaste ščetke, torej ščetke z enim samim šopom ščetin.

Poleg običajnih obstajajo tudi električne krtačke, ki so enako učinkovite pri odpravljanju zobnih oblog. Čeprav morda zahtevajo manjšo veščino pri uporabi, si moramo tudi z električno ščetko vzeti enako časa za čiščenje vseh zobnih površin, saj dela ne opravi sama in jo mora naša roka voditi do mest, ki jih želimo očistiti. Obstajajo tudi medzobne krtačke, namenjene čiščenju težko dostopnih prostorov, v ustih pa tudi ohranjanju čistoče fiksnih protetičnih in ortodontskih nadomestkov. Pred njihovo uporabo se je dobro prej posvetovati z zobozdravnikom, ki vam bo svetoval tudi pravilno velikost medzobne krtačke, da bo med uporabo zapolnila ves medzobni prostor.

Paste za zobe

Izbira najboljše zobne paste ni niti najmanj preprosta naloga. Na trgovskih policah namreč najdemo celo vrsto zobnih past različnih proizvajalcev, na srečo pa jih velika večina vsebuje vse potrebne snovi, ki prispevajo h kakovostni uporabi. Osnovna in najpomembnejša sestavina zobnih past je fluor, ki se nahaja v obliki natrijevega fluorida ali monofluorfosfata, tu pa so tudi abrazivi, sladila, barve in različne arome. V zobnih pastah pogosto najdemo tudi sestavine, ki naj bi pomagale pri krepitvi zob (kalcij) in obzobnih tkiv ter preprečevanju nastanka zobnih oblog, kot sta klorheksidin in triklosan, v naravnih kremah pa z istim namenom zeliščne izvlečke, denimo žajbelj. Takšne paste uporabljamo le v primeru specifičnih obolenj ustne votline in v omejenem časovnem obdobju.

Proti občutljivosti zob proizvajalci v zobne paste pogosto dodajajo kalijeve soli. Pastam z grobimi delci z namenom poliranja zob ter pastam z belilnim učinkom, ki vsebujejo agresivna belilna stredstva, najpogosteje perokside, se raje izognite oziroma jih uporabljajte le občasno, saj lahko hitro poškodujete sklenino. Poliranje in beljenje zob raje prepustite zobozdravnikom. Zapišimo še to, da cena ni odločilni dejavnik, ki priča o kakovosti zobne paste, kot so ugotovili na testu Zveze potrošnikov. Pozor: medtem ko stroka soglasno priporoča uporabo zobnih past s fluoridi, so pri majhnih otrocih mnenja deljena, predvsem zato, ker je potrebno po umivanju zob takšno pasto temeljito izpljuniti, otroci pa v svojih prvih letih tega še ne znajo.


Zobna nitka

Za dobro ustno zdravje je nujno očistiti tudi medzobne prostore, saj se na mestu, kjer se stikata dva zoba in jih običajna zobna krtačka ne doseže, rado razvije vnetje dlesni in zobna gniloba. Dokler se na trgu niso pojavile učinkovite medzobne krtačke, ki jih lahko uporabljajo tudi ljudje z ozkimi medzobnimi prostori, je bila zobna nitka najbolj razširjen pripomoček za njihovo čiščenje. Nitkanje je v zadnjem času predmet polemik, ali je sploh koristno, zlasti zaradi dolgotrajne nepravilne uporabe nitke, ki lahko pusti trajne posledice na mehkem tkivu.

Pri pravilni uporabo moramo biti pozorni na to, da košček nitke, ki ga bomo vstavili med zobe, držimo tako, da je čim krajši, saj imamo tako boljši nadzor nad nitko. Pri vstavljanju v medzobni prostor napetost nitke malo popustimo in takšno, ohlapno zobno nitko počasi pomaknemo skozi stično točko v medzobni prostor. Tako se izognemo učinku noža, če bi napeta nit z veliko hitrostjo in silo priletela na dlesen. Mehke zobne obloge nežno postrgamo z vsakega zoba posebej razen s kočnikov.


Tekočine za izpiranje ust

Pomemben del dobrega ustnega zdravja je uporaba tekočine za izpiranje ust, ki ščitijo pred kislinsko erozijo in dajejo svež dah. Te najpogosteje vsebujejo klorheksidin, ki deluje antibakterijsko in preprečuje nastanek oblog. Nekatere vodice vsebujejo tudi hialuronsko kislino, ki pomaga pri obnavljanju dlesni, druge spodbujajo izločanje sline, ki ima zaščitno vlogo pri zdravju zob. S pravilno in ustrezno uporabo preparatov, ki vsebujejo natrijev fluorid, je mogoče zmanjšati začetne poškodbe (kariesna lezija), kar je priporočljivo zlasti pri zdravljenju preobčutljivih zob. Pri uporabi ustnih vodic se vedno natančno držite navodil proizvajalca. Pozor: nekatere vsebujejo tudi alkohol, zato naj teh otroci ne uporabljajo, saj nekaj tekočine lahko pogoltnejo.

Zdrave dlesni

V naših ustih živi več kot 700 vrst različnih bakterij. Te ustvarjajo lepljiv, brezbarven sloj plaka, ki se prime na zobe ter lahko povzroči več zdravstvenih težav. Če si zob ne umivamo redno, se bo lepljivi plak kopičil ob dlesnih, kjer se bodo bakterije začele razmnoževati. To posledično lahko povzroči gingivitis ozrioma vnetje obzobnega tkiva. Če ga ne zdravimo, se lahko razvije naprej v paradontozo, resno vnetje dlesni ter akutni nekrotizirajoči ulcerozni gingivitis, najhujšo obliko vnetja dlesni, ki lahko povzroči izpadanje zob. Bolezni obzobnega tkiva povečujejo tveganje za številne bolezni, od bolezni srca in sladkorne bolezni.

Beljenje zob

Vaš nasmeh je zelo dragocen. To je ena prvi stvari, ki jih opazimo pri človeku. Vsi smo pozorni na lepe, bele zobe. Pitje kave, čaja in rdečega vina, kajenje kot tudi staranje vodi v temnenje zob. Če se odločite za beljenje zob, to v vsakem primeru prepustite zobozdravniku, ki bo to naredil varno, učinkovito, hitro in brez škode za zdravje zob, vaš nasmeh pa bo spet zablestel.

Pravilna prehrana

Ko gre za zdravje zob, pa tudi splošno zdravje, je prehrana ključnega pomena. Najbrž vas ne bo presenetilo, da je tudi za dobro zdravje zob koristno jesti čim več sveže, surove in nepredelane hrane, kot sta sadje in zelenjava. Za zdrave zobe je jih je priporočljivo čim več uporabljati, torej gristi. Največji sovražniki zob je mehka lepljiva hrana, ji jo je največ med sladkarijami (karamela!), kot tudi stalno grizljanje med obroki, po katerih si ne umijete zob. Če se temu težko odpoveste, si potem vsaj dobro izperite usta z vodo. Zelo pomembno je, da pred spanjem po umivanju zob ne zaužijete ničesar več, saj so ponoči najboljši pogoji za nastanek zobne gnilobe, saj med spanjem izločamo manj sline, zato ne čisti ustne votline enako učinkovito kot podnevi.


Redni obiski pri zobozdravniku

Za ustno zdravje skrbijo zobozdravniki, ki spremljajo stanje v ustih, svetujejo in uporabljajo ustrezne terapevtske metode, vse s ciljem ohranjanja dobrega stanja v ustih. Tudi če nimate težav, se pri zobozdravniku oglasite vsaj enkrat na leto. Obisk pri zobozdravniku bo zagotovo bolj prijeten, če vas v ustih ne boli.

Bližnjica do zdravega nasmeha ne obstaja. Nobena zobna pasta ali ustna vodica ni tako čarobna, kot je vaša pridna roka pri rednem in temeljitem čiščenju zob in ust. Zdravje ust imate torej dobesedno v svojih rokah.
Liljana Mervic

doc. dr. Liljana Mervic dr. med. spec. dermatovenerologije

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki