Lejla Kažinić Kreho, zdravnica in nutricionistka: Idealnih tež je toliko kot ljudi!

Lejla Kažinić Kreho, hrvaška zdravnica in nutricionistka, ki poudarja, da je hrana najenostavnejše in najdostopnejše sredstvo za preprečevanje bolezenskih stanj in obolenj, uporabimo pa jo lahko tudi kot zdravilo.
Lejla Kažinić Kreho, hrvaška zdravnica in nutricionistka, ki poudarja, da je hrana najenostavnejše in najdostopnejše sredstvo za preprečevanje bolezenskih stanj in obolenj, uporabimo pa jo lahko tudi kot zdravilo. (Foto: Diana Anđelić)

Moško in žensko telo se razlikujeta, zato bi se morala moški in ženska prehranjevati različno – upoštevati pa je treba tudi potrebe telesa v različnih življenjskih obdobjih, pravi Lejla Kažinić Kreho, hrvaška zdravnica in nutricionistka, ki poudarja, da je hrana najenostavnejše in najdostopnejše sredstvo za preprečevanje bolezenskih stanj in obolenj, uporabimo pa jo lahko tudi kot zdravilo."Mislim, da ima zdrava prehrana danes – in bo imela tudi v prihodnosti – vse večji pomen za naše zdravje, ne samo v preventivi, temveč tudi pri zdravljenju številnih stanj in bolezni." 

V kolikšni meri se splošna in strokovna javnost zaveda pomena zdrave in uravnotežene prehrane?
Ljudje so vsekakor čedalje bolj ozaveščeni o pomembnosti zdravega življenjskega sloga, ki obsega zdravo prehranjevanje in telesno dejavnost. Vznemirja pa me, da v našem okolju veda o prehranjevanju ni postala pomemben del medicinske stroke in da nimamo dovolj zdravnikov, ki bi bili tudi strokovnjaki za prehrano, torej nutricionistov. Pogosto srečujem ljudi, ki se imajo za nutricioniste, uživajo pozornost medijev in svetujejo o zdravi prehrani, čeprav niso seznanjeni z biomedicino, poleg tega ne poznajo fiziologije in patofiziologije človeškega telesa. V želji po zdravju ljudje kupujejo raznovrstne pripravke, kar so zaznala tudi podjetja, zato smo danes preplavljeni z dodatki k prehrani, s superhrano, supernapitki in s številnimi shujševalnimi programi. Toda človek bi moral biti najmanj biokemik, če naj bi sploh prepoznal sestavine tovrstnih pripravkov. Zato se mi zdi izredno pomembno ozaveščati o dilemah sodobnega človeka, ki so nastale kot posledica moderne tehnologije in proizvodnje hrane. Želim si, da bi bilo na voljo več kakovostnih priročnikov o prehrani, ki bi nutricionistiko kot znanost približale ljudem.

Kakšno vlogo ima prehrana pri preprečevanju zdravstvenih težav?
Mislim, da ima zdrava prehrana danes – in bo imela tudi v prihodnosti – vse večji pomen za naše zdravje, ne samo v preventivi, temveč tudi pri zdravljenju številnih stanj in bolezni. Zato je razumljivo, da smo priča novi dobi medicine, ki hrano uporablja kot najenostavnejše in najdostopnejše sredstvo za zdravljenje. ZDA, Finska Anglija in Španija so vodilne države, kjer nutricionisti skupaj s terapevti, psihologi, fitnes strokovnjaki in medicinskimi sestrami odpirajo zasebne klinike na tem področju, kajti javni zdravstveni sistem tovrstnega zdravljenja še ne krije, vendar sem prepričana, da se bo ta veja medicine vse bolj razvijala. Vendar v ZDA ena od največjih zavarovalnic že krije stroške takšnega zdravljenja, in sicer iz preprostega razloga: bolniki, ki se zdravijo na tak način, dolgoročno povzročajo manjše stroške, saj so bolj zdravi.

Katere so najpogostejše zmote oziroma napačna prepričanja, povezana s prehranjevanjem?
Za mnoge je zunanja podoba pomembnejša od zdravja. Da bi imeli družbeno sprejeto telo, se odločajo za shujševalne diete in ne razmišljajo o tem, da lahko nekateri drastični shujševalni programi dolgoročno škoduje zdravju. Recimo: če jo pogosto uporabljamo, nam lahko škoduje zelo priljubljena beljakovinsko dieta, saj utegne pripeljati celo do osteoporoze ali okvare jeter in ledvic. Idealno telo ni tako, kot ga vidimo v oglasih, kajti biti suh ne pomeni nujno biti zdrav. Idealnih tež je toliko, kot je ljudi, prav idealna osebna teža zmanjšuje tveganje za nastanek degenerativnih obolenj. Veliko pametnejša izbira bi bila, da spremenimo življenjski slog, še posebno v tem stresnem času, da smo torej telesno dejavni in da redno skrbimo za zdravo prehrano. Tudi če se tu in tam pregrešimo, ni se nam treba obsojati, sploh če se tega zavedamo in sicer živimo zdravo. Menim, da je to edini dolgoročno uspešen program prehranjevanja in hkrati življenja.
Članek se nadaljuje »


Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki