Vegetarijanstvo med nosečnostjo in v otroštvu?

(Foto: Shutterstok)

Vroča tema slovenske pediatrije

Prvo leto je eno od najintenzivnejših obdobij v življenju, saj sta rast in razvoj človeka v tem obdobju najhitrejša. Dojenček zato potrebuje več beljakovin, vitaminov in mineralov na energijsko enoto kot odrasla oseba. Uravnotežena zdrava prehrana je izrednega pomena v celotnem obdobju rasti, zlasti med nosečnostjo in v prvem letu otrokovega življenja. Vegetarijanstvo v tem obdobju – da ali ne, to je bila vroča tema letošnjih Derčevih dni, podiplomskega izobraževanja za pediatre. Kakšni so odgovori?

Mlajši ko je otrok in bolj ko je omejen nabor živil v njegovi prehrani, večje je tveganje, da pride do pomanjkanja posameznih hranil. Zato slovenska pediatrična stroka v smernicah za prehrano zdravih dojenčkov odsvetuje vegetarijansko prehrano, staršem, ki se vseeno odločijo za tovrstno prehranjevanje, pa svetuje lakto-ovo vegetarijansko prehrano in redne kontrolne preglede pri izbranem pediatru. Po oceni delovne skupine za nutricionistiko, ki je pred dvema letoma oblikovala te smernice, sta vegansko in makrobiotično prehranjevanje za otroke škodljiva.

Ne prepoved, opozorilo glede vegetarijanstva
"Ne želim reči, da vegetarijanstvo nujno prinaša tveganja, vendar pa se mora vsakdo, ki se odloči za tovrstno prehranjevanje, zavedati večjega tveganja, da pri otroku pride do nezadostnega vnosa nekaterih hranil, ki so nujna za normalen razvoj. Zato je smiselno – zlasti v občutljivih obdobjih, kot so nosečnost in čas dojenja, prva leta življenja in puberteta – pogosto preverjati vsebnosti nekaterih snovi v organizmu. Le tako lahko pravočasno ugotovimo morebitna pomanjkanja in pacienta seznanimo o oblikah njihovega nadomeščanja," stališče stroke do tovrstnega življenjskega sloga, zlasti ko gre za majhne otroke, pojasnjuje pediater dr. Rok Orel, predstojnik Kliničnega oddelka za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana.

Sogovornik dodaja, da so izsledki številnih raziskav pokazali, da je uravnotežena vegetarijanska prehrana lahko tudi zaščitni dejavnik, ki zmanjšuje tveganje za nastanek nekaterih vse pogostejših kroničnih bolezni čezmerno prehranjene populacije v razvitem svetu in državah v razvoju. V primerjavi z vsejedci je tveganje za razvoj ishemičnih bolezni srca, srčne in možganske kapi, hipertenzije, sladkorne bolezni tipa 2 in morda tudi nekaterih vrst raka pri lakto-ovo vegetarijancih in veganih celo manjše. Poglavitna razloga za to naj bi bila povprečno nižji indeks telesne mase in boljši profil maščob v krvi. "Vendar pa nas to ne sme zavesti. Zlasti vegane lahko ogrozijo nizka energijska gostota hrane, ki prinaša nevarnost nezadostnega energijskega vnosa, slabša biološka vrednost beljakovin rastlinskega izvora, nezadosten vnos esencialnih maščobnih kislin ter nižja vsebnost ali slabša biološka dosegljivost nekaterih mineralov (železo, cink in kalcij) in vitaminov, ki jih v živilih rastlinskega izvora ni. To so vitamini A, D in zlasti B12."
Članek se nadaljuje »


Galerija

Shutterstok

Izr. prof. dr. Rok Orel, dr. med., spec. pediatrije, predstojnik KO za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana: "Vegetarijanstvo med nosečnostjo in v času dojenja ter pri dojenčkih in majhnih otrocih je žal še naprej vroča tema tudi v Sloveniji, saj vsako leto obravnavamo nekaj otrok s hudimi, celo usodnimi posledicami omejevalne prehrane. Gre za otroke staršev, ki se o tveganjih, zlasti ko gre za vegansko prehranjevanje, ne poučijo pri strokovnjakih in tako ne vedo, na katera morebitna pomanjkanja mikro- in makrohranil morajo biti pozorni." Diana Anđelić