Zvišan krvni tlak - drugačna hrana in več gibanja

(Foto: Diana Anđelić)

Zgodbe, ki jih piše bolezen

Gospa Antonija je imela zelo povišan holesterol..., da je z njenim zdravjem nekaj narobe, je 66-letna Antonija ugotovila, ko se ji je lansko zimo začelo vrteti v glavi in je komaj ohranjala ravnotežje. Težave niso minile, temveč so postajale iz dneva v dan večje, zato je obiskala izbranega zdravnika.

Temeljite laboratorijske preiskave so pokazale, da so bile vrednosti holesterola v krvi znatno prekoračene - 17 milimolov na liter. Normalna vrednost znaša manj kot 5 milimolov na liter krvi! Imela je tudi prekomerno telesno težo (85 kg). Kot pravi, se tedaj ni povsem zavedala, kaj pomeni takšen izvid. Zdravnik ji je že ob prvem obisku dal jasna in nedvoumna navodila, kako naj ravna, če želi, da se zdravje ne bo še poslabšalo.

Gospa Antonija je njegove besede vzela zares in takoj spremenila prehranjevalne navade. Svinjsko meso in maščobe, jajca in suhomesnate izdelke, ki jih je dotlej uživala v nezmernih količinah, je zamenjala s količinsko veliko manjšimi obroki, v katerih po novem ni nasičenih maščob, samo še nenasičene. Na seznam prepovedanih živil je uvrstila tudi mleko, mlečne izdelke in alkohol ter jih zamenjala s sadjem in z zelenjavo.

Obenem se je začela več gibati. Po težkih in napornih začetkih je postala pohodnica, ki brez težav pride na Krim, lotila se je tudi kolesarjenja. Zdaj so daljši in krajši sprehodi ključna sestavina njenega vsakdanjika, in če nekaj dni miruje, se, kot pravi, takoj počuti slabše.

Njena prizadevanja za zdravje in boljše počutje so kmalu pokazala prve rezultate. Na kontrolnem pregledu po treh mesecih je tehtnica pokazala manj kilogramov in omembe vredno nižjo vrednost holesterola v krvi - 12 mmol/liter. Zdaj, po letu dni, se gospa Antonija lahko pohvali z občutno boljšim počutjem, z nižjo vrednostjo holesterola v krvi in z 12 izgubljenimi kilogrami. Ob rednem jemanju zdravil namerava z dieto in z gibanjem izgubiti še pet kilogramov ter se sčasoma približati normalni vrednosti holesterola.

Gospod Drago boleha za kroničnim srčnim popuščanjem


Gospod Drago je kronični srčni bolnik. Star je 74 let in boleha za kroničnim srčnim popuščanjem. Simptomi so se pojavili poleti 1990, ko so ga začele obhajati nenadne in nepojasnjene slabosti. Ker se je počutil slabo, se je po nasvetu izbrane zdravnice za štirinajst dni odpravil v toplice, a se stanje ni izboljšalo.

Nasprotno. Proti koncu bivanja v zdravilišču je začel močno otekati, zato je moral takoj po prihodu domov v bolnišnico. Med hospitalizacijo je s terapijo izgubil 20 litrov tekočine. Sledilo je enoletno izboljšanje, nato so se znamenja bolezni vrnila, in sicer v obliki omedlevic. Sledila je dvomesečna hospitalizacija. Po kratkem bivanju doma se je gospod Arhar prehladil, zato je moral spet v bolnišnično oskrbo. V zadnjih desetih letih je bil v bolnišnici kar trinajstkrat. Vsadili so mu srčni spodbujevalnik. Že več let redno jemlje številna zdravila: zdravila za odvajanje vode, proti strjevanju krvi, za krepitev delovanja srčne mišice ter za zniževanje krvnega tlak in razbremenjevanje srca.

Kako prenaša bolezen? "Sprva sem še lepo hodil, letos pa komajda. Že po nekaj korakih me duši v prsih in se moram ustaviti."

Gospod Arhar ima povečan krvni tlak in zmerno povečan holesterol. Zaradi vsega naštetega je v življenje vpeljal nekatere spremembe, zlasti pri prehrani. Omejil je vnos soli in maščob, od mesa uživa le perutnino. Tudi sicer pazi na zdravje, med preventivne ukrepe pa spada tudi redno cepljenje proti gripi.

KOMENTAR STROKOVNJAKA

Prof. dr. Irena Keber, dr. med.: Pri bolniku gre za napredovalo obliko srčnega popuščanja, na kar kaže zelo majhna zmogljivost za telesne napore, saj se težko dihanje in utrujenost pojavita že po nekaj korakih hoje po ravnem. V telesu mu zastaja voda: ko je prvič zbolel, je imel močne otekline nog in trebuha; takrat je z zdravljenjem na račun izplavljanje vode iz telesa v kratkem času izgubil kar 20 kilogramov telesne teže.

Pojavili so še drugi zapleti, ki spremljajo težko srčno bolezen, ki je pripeljala do srčnega popuščanja, zlasti motnje srčnega ritma, zaradi katerih so mu vgradili srčni spodbujevalnik. Zdaj potrebuje številna zdravila, s katerimi skušamo preprečiti slabšanje srčne funkcije in zmanjšati težave, a je kakovost njegovega življenja kljub zdravljenju slaba. Pogosto se mu stanje tako poslabša, da je potrebno bolnišnično zdravljenje.

Glavni vzrok težkega srčnega popuščanja pri našem bolniku je dolgotrajna slabo zdravljena arterijska hipertenzija (povečan krvni tlak), ki ni pripeljala samo do okvare srca, temveč tudi do okvare in slabšega delovanja ledvic. Morda gre tudi za koronarno bolezen srca, saj ima zanjo veliko dejavnikov tveganja: povečan holesterol, povečan krvni tlak in prekomerno telesno težo. Če bi v preteklosti skrbno zdravili povečan krvni tlak, dosegli, da bi bil normalen in vplivali tudi na druge dejavnike tveganja, bi lahko preprečili pojav srčnega popuščanja.

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki