Koliko vode moramo popiti

(Foto: Jupiterimages)

V poletnih dneh poskrbite za ustrezno hidracijo

Potrebe telesa po vodi so odvisne od več dejavnikov, kamor sodijo temperatura, stopnja dejavnosti, funkcionalne izgube, presnovne potrebe in starost. Na potrebe po vodi vplivajo tudi bolezni, še posebno prebavne težave, ki so pogoste prav poleti in na potovanjih. Načeloma velja, da je treba za vsakih 1000 kalorij popiti liter vode. Dojenčki potrebujejo 1,5 litra, odrasli pa od 2 do 3 litre vode na dan. Piti morajo tudi starejši, čeravno je za starost značilno izgubljanje občutka za žejo. Starejše osebe morajo popiti približno 2,5 litra vode na dan. Ob športni dejavnosti in pri visokih temperaturah telo potrebuje več tekočine, saj z znojenjem izgublja več vode, kot sicer – tudi po več kot liter v eni sami uri. Povečane potrebe po vodi imajo tudi nosečnice.

Človek je pretežno sestavljen iz vode

Ob rojstvu je v našem telesu več kot 70 odstotkov vode. Ta delež se z leti sicer niža, vendar je dejstvo, da je vsak kotičekv celicah in zunaj njih in poln telesnih tekočin, ki temeljijo na vodi. Tudi vse telesne funkcije, kot so dihanje, prebava, presnova, asimilacija, izločanje in uravnavanje telesne temperature, lahko potekajo zgolj ob prisotnosti vode. Voda je nujna tudi za topljenje in prenašanje hranilnih snovi (kisik, mineralne snovi …) skozi limfo in druge telesne tekočine, v ravnovesju pa drži tudi tlak, kislost in sestavo vseh kemičnih reakcij.


6 zlatih pravil hidracije

  • Pijte tudi, če niste žejni.
  • Če se ukvarjate s telesno dejavnostjo, tekočino uživajte pred, med in po vadbi. Če je telesna dejavnost zelo intenzivna, posezite tudi po izotoničnih raztopinah.
  • Vodo imejte vedno pri roki, najbolje je, če jo natočite v steklenico in ne v plastenko.
  • Dan začnite in končajte s kozarcem vode.
  • Voda naj ne bo premrzla. Pijte vodo sobne temperature.
  • Med obroki vodo pijte po požirkih.


Resnost dehidracije

Telesni procesi potekajo nepretrgoma, voda pa nenehno kroži med krvjo in telesnimi organi. Telo vodo tudi izloča z izparevanjem in izločanjem, zato jo jo je treba nenehnonadomeščati. Piti moramo, še preden občutimo žejo, kajti žeje je znak, da smo že delno dehidrirani, suha usta pa so znamenje resne dehidracije. Zalažjo predstavo, kako pomembno je skrbeti za ustrezno hidracijo, razmislimo o podatku, da že majhna, samo 1-odstotna dehidracija povzroči zmanjšanje telesnih in duševnih zmogljivosti ter pojav agresivnosti in kronične utrujenosti, hujša dehidracije pa zahteva zdravniško pomoč, lahko pa celo povzročismrt.

Ob kroničnem pomanjkanju vode telo razvije varčevalne ukrepe, ki potekajo s pomočjo histamina, prostaglandinov in kinina. Posledica tega so različne alergije, zgaga, revmatične bolečine, bolečine v križu, prsnem košu in nogah, glavoboli, migrena, zvišan krvni tlak,slabša odpornost in celo rak rodil, sečil ali dojk.


Filtrirana voda

Najboljša je voda iz pipe, seveda če je kakovostna. Slab okus, vonj ali motnost neustrezne vode zlahka opazimo, vendar na zdravje vplivajo tudi snovi, ki jih ne vidimo in ne okusimo. Dober način, kako si zagotoviti kakovostnejšo vodo, so filtri in čistilniki vode. Najbolj uporabni za domačo uporabo so prenosni čistilniki pitne vode v obliki vrča z vgrajenim filtrom, v katerega nalijemo vodo iz pipe. Očistijo jo zdravju škodljivih snovi, kot so klor in klorove spojine, pesticidi, nitrati, težke kovine in paraziti. Priporočljivo je, da si omislite čistilnik, ki je prestal teste, opravljene v zanesljivem laboratoriju.

Aromatizirana voda

Obstajajo tudi vode z okusom ali aromatizirane vode, ki sodijo v posebno kategorijo nizkoenergijskih brezalkoholnih pijač iz rastlinskih izvlečkov. Tovrstne vode vsebujejo različne naravne in umetne sadne arome ter sladila in vitamine. Četudi so bolj priporočljive od sladkanih sokov in gaziranih pijač, pa čiste vode ne more nadomestiti nobena druga pijača, zato sprejemljiv dnevni vnos vode z okusom ne sme preseči 3 decilitrov. To priporočilo velja za vse starostne skupine,sladkorni bolniki pa naj se tem pijačam raje odpovejo.

Voda obogatena z mehurčki

Voda lahko vsebuje tudi mehurčke. V takih primerih gre lahko za naravno mineralno vodo z naravno vsebnostjo CO2, z dodanim lastnim CO2 in z dodatnim CO2, ki ni iz istega izvira kot voda, ter slatina. Pitje teh voda je priporočljivo za nadomeščanje mineralnih snovi, ki jih izgubimo z znojenjem, velja pa tudi, da mehurčki spodbujajo izločanje sline in zavirajo nastanek kariesa. Ljudje z želodčnimi težavami naj se gaziranim vodam raje izogibajo.
Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki