Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Načrtovanje jedilnika


(stran 2 od 2)Naučite se nadomeščati

Pomembno je vedeti, kako pripraviti manj mastne zamenjave ali nadomestke nekaterih osnovnih sestavin priljubljenih receptov. Verjetno boste morali pretrpeti poskusno obdobje, v katerem se boste učili na napakah, toda naposled boste le našli tisto, kar najbolj ustreza vašemu okusu. Gre za korak, ki ga je vsekakor vredno narediti, ne da bi se pri tem počutili, kot da ste popolnoma zapustili svoje nekdanje najljubše okuse. Nobena sprememba ne bo vzdržala, če ne boste upoštevali boljših delov vaše rutine in ne da bi se naučili, kako do zdravih sprememb. Zato, stare recepte na plan, pod vnovičen kritičen pregled sestavin, in prepoznajte tiste, ki vsebujejo veliko maščobe. Nato poiščite prave zamenjave ali nadomestke zanje. Eksperimentirajte. Domislite se sestavine, ki je podobnega okusa, le da je manj mastna. Ko se enkrat navadite zamenjevati ali nadomeščati sestavine, boste veliko lažje preizkušali nove recepte in jih spreminjali po svojem okusu.

Tukaj je nekaj osnov:

  • Navaden jogurt je dobra zamenjava za smetano.
  • Uporabljajte manj mastno mleko namesto polnomastnega.
  • Uporabljajte olivno olje namesto navadnega rastlinskega.
  • Za osnovo omak namesto olja uporabite piščančjo ali zelenjavno juho.
  • Pri večini receptov za peko lahko namesto maščobe uporabite jabolčni sok ali sadni pire.
Spremembo je le redko lahko doseči, toda pogosto se prizadevanje poplača. Vprašajte samo kakšnega bivšega kadilca. Navajanje na kuhanje z manj maščobe je sprememba, ki zahteva nekaj premisleka in načrtovanja. Ko obvladate nekaj novih prijemov, boste stare navade zamenjali za bolj zdravo rutino, kuhanje z manj maščobe pa bo preprosto. Zdravo telo, mirna vest, da jeste pravo hrano, in večji elan bodo vaša nagrada.

Bodite odločni

Začeti je tako, kot bi začenjali z novim telovadnim načrtom - najtežje. Najprej potrebujete nekaj navdiha. Če berete tale članek, vam motivacije verjetno ne bo treba dolgo iskati. Pomaga, če si delate beležke, skupaj s seznamom razlogov, zakaj želite te spremembe v življenju, in jih imejte ves čas v bližini. Občasno jih preglejte, da osvežite odločenost.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd