Mandlji: Darilo srcu

(Foto: Jupiterimages)

Mandlji so oreščki, bogati z enkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki znižujejo raven škodljivega holesterola v krvi in s tem tveganje za nastanek srčnih obolenj. V Avstraliji so z nedavno raziskavo ugotovili, da redno uživanje mandljev za polovico zmanjša nevarnost, da pride do srčnega infarkta ali možganske kapi.

Mandlji so bogati z vitaminom E in vitamini skupine B ter vsebujejo veliko antioksidantov in železa. V njih je tudi veliko magnezija, ki je pomemben za ožilje, zato izboljšujejo krvni obtok in zmanjšajo tveganje za odpoved srca. Mandlji so dober vir kalija, ki je pomemben za uravnavanje krvnega tlaka, vsebujejo pa tudi enako količino beljakovin kot rdeče meso. Mandlji krepijo spomin in nas ščitijo pred demenco. Hladno stiskano mandljevo olje, ki ga uživamo ali pa uporabljamo kot mazilo, blagodejno deluje pri težavah s kožo, blaži bolečine in krče, znižuje raven holesterol v krvi in pomirja.


Nakup

Mandlje lahko kupite na večjih tržnicah, kjer vam jih natehtajo, ter v trgovinah z živili in zdravo prehrano, kjer jih prodajajo v vrečkah. Mandljevo olje prodajajo specializirani proizvajalci in nekatere lekarne, na voljo pa je tudi v trgovinah z zdravo prehrano in večjih trgovinah z živili. Pomešanega z drugimi olji ga dobite tudi v večini lekarn. Na voljo je tudi mandljevo mleko, obstaja pa tudi mandljeva moka.

Shranjevanje

Oreške in olje hranite v dobro zaprtih posodah, lahko tudi v hladilniku. Mandljevo mleko lahko pred odprtjem shranjujete na sobni temperaturi, pozneje pa obvezno na hladnem v hladilniku.


Priprava

Mandlje lahko uživate surove – ti so tudi najbolj zdravi – pražene, dimljene, slane in oluščene. Oluščite jih lahko tudi sami: polijte s kropom, počakajte nekaj sekund in rjava kožica bo odstopila sama od sebe. Odlični so kot prigrizek, nepogrešljivi pa pri pripravi sladic in piškotov. Mandljevo mleko lahko uporabite kot nadomestek za kravje mleko. Olje grgrate, uživate po žličkah ali pa se z njim namažete.


Zanimivost

Mandlji izvirajo iz Kitajske. Trgovci so jih po starodavni svileni poti prinesli v Grčijo, Turčijo in na Bližnji vzhod, od koder so se razširili na druga območja. Kupujte ekološko Na trgu so na voljo mandlji iz ekološke pridelave, kar je jasno označeno na vrečkah.


Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki