Lešniki so najboljši vir vitamina E

Lešniki vsebujejo več vitamina E kot vsi drugi oreščki.
Lešniki vsebujejo več vitamina E kot vsi drugi oreščki. (Foto: Pixabay)

Lešniki so zelo zdrav prigrizek. Vsebujejo več vitamina E kot vsi drugi oreščki, ta antioksidant pa zmanjšuje tveganje za nastanek raka in bolezni srca ter povrhu skrbi za zdrav videz kože, nohtov in las.

So tudi vir vitaminov B-kompleksa, ki uravnavajo presnovo, kalija, kalcija in magnezija ter posledično znižujejo visok krvni pritisk, zdravih maščob, ki znižujejo raven slabega holesterola, ter vlaknin, ki skrbijo za dobro prebavo. Seveda lešniki vsebujejo tudi beljakovine. Študije so še pokazale, da izboljšujejo delovanje možganov, vzdržujejo zdrav krvni obtok in celo lajšajo simptome alergij.


Nakup

Najbolje je kupiti lešnike v lupini, saj so bolj sveži, poleg tega jih lahko dlje hranimo. Če ga potresete in slišite jedrce, je lešnik že prestar. Poleg tega v lupini ne sme biti luknjic ali razpok. Če boste lešnike porabili hitro, se lahko odločite za olupljene ali celo zmlete. Za pol kilograma olupljenih lešnikov boste odšteli približno šest evrov.

Shranjevanje

Če lešnike v lupini hranite na sobni temperaturi, ne bodo zdržali dlje kot mesec dni, olupljene pa morate porabiti še prej. Lešnike v lupini raje hranite v hladilniku, in sicer v tesno zaprti posodi. Tako bodo ostali sveži štiri mesece. Pospravite jih lahko tudi v zamrzovalnik, kjer počakajo leto dni.

Priprava

Lešniki so zelo zdrava malica, ki jo lahko v plastični posodici nosite s seboj. Zaužijete jih lahko v tablici črne čokolade, sicer pa z njimi pripravljate raznovrstno zdravo pecivo. Dodate jih lahko tudi glavnim jedem. Narezane vmešajte v rižote (denimo s kockami popečene buče) in solate (denimo z gorgonzolo in olivnim oljem), lahko jih posujete celo po mesu ali ribah. Okus jim izboljšate, če jih popečete. Razvrstite jih po pekaču in za 15 do 20 minut pustite v pečici (130 º Celzija).

Zanimivost

Najbolj priljubljena med kavami z okusom je prav tista z lešniki.


Opozorilo

Lešniki imajo veliko kalorij – če želite izgubiti odvečne kilograme, jih uživajte v omejenih količinah. Poleg tega se izogibajte soljenim lešnikom.

Kupujte ekološko

Ekološko pridelane lešnike poiščite na policah trgovin z zdravo hrano.

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki