Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Fitokemikalije


(stran 3 od 3)



Proti boleznim srca, ožilja in raka

Fitokemikalije v sadju in zelenjavi so zelo podobne tistim v žitaricah. Fitokemikalije, skupaj z rastlinskimi sterolami, fitazami, fitoestrogeni, tikotrienoli, lignani, elagično kislino in saponini, so navzoče v integralnih žitaricah. Vseh teh snovi se drži sloves, da zmanjšujejo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja ter raka. Aktivne fitokemikalije najdemo v otrobih in kalčkih, njihov koristen učinek na zdravje pa povečamo tako, da uživamo celovite, nepredelane žitarice.

Še veliko časa bo minilo, preden se bo naše znanje o fitokemikalijah približalo znanju, ki ga imamo o vitaminih in mineralih. Toda zdi se, da se prav s fitokemikalijami lahko približamo razlagi, da je prehrana, ki temelji na sadju in zelenjavi, povezana z manjšim tveganjem za razvoj številnih kroničnih bolezni.

Nekatere od najpogosteje omenjanih skupin fitokemikalij so:

karotenidi (rumena in oranžna zelenjava in sadje, temno zelena listasta zelenjava),
glukozinolati (brokoli, zelje, cvetača),
kumarini (zelenjava in citrusi),
flavonoidi (večina sadja in zelenjava),
fenoli (večina sadja in zelenjave, zeleni čaj, vino),
izoflavoni (soja),
spojine aliuma (česen, čebula),
inozitol heksafosfat (rastline, zlasti soja in žitarice).



Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd