Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Fitokemikalije


(stran 2 od 3)Antikancerogeno delovanje soje

Kot je razvidno, soja vsebuje veliko sestavin, ki so pokazale antikancerogeno delovanje: od fitatov, inhibitorjev proteaz in fitosterolov do saponinov in izoflavonidov. Študije, ki so jih opravili na Japonskem, so pokazale, da uživanje soje prispeva k zmanjšani incidenci raka dojke in prostate. Sojino zrno in njeni nefermentirani izdelki so bogat in edinstven vir izoflavonov, genisteina in diadzeina, ki jih v literaturi srečamo tudi pod imenom fitoestrogeni. Fitoestrogeni so rastlinski analogi estrogena, ki v ljudeh in živalih spodbujajo izločanje tega hormona. Ti izoflavoni zavirajo rast rakastih celic. Genisten iz soje deluje kot šibek estrogen, pri čemer se veže na receptorje estrogena in znižuje sintezo dejavnosti endogenega estrogena. Tako estrogen pravzaprav deluje kot lasten antagonist, to pa ima za posledico upočasnjeno rast celic tumorjev, občutljivih na estrogen.

Citrusi - antioksidanti

Da so citrusi zdravi, vemo že dolgo. Koristno delovanje tega sadja so upravičeno povezovali z dejstvom, da je bogat vir vitamina C. Toda zdravo sestavo teh sadežev v veliki meri oblikujejo tudi druge snovi, kot so folna kislina, pektin, kalij in številne aktivne kemikalije. Aktivnih je več kot 60 odstotkov flavonidov v citrusih: protivnetno in protikancerogeno delovanje, preprečevanje strjevanja krvi ter močna antioksidantska dejavnost. Flavonidi, kot so tangeretin, nobiletin, limonin in nomilin, so se pokazali kot uspešni na področju preprečevanja in zaviranja rasti rakastih celic.

Citrusi so, podobno kot zeleno ter rdeče sadje in zelenjava, bogati z karotenoidi, mogočnimi fitokemikalijami, ki delujejo kot antioksidanti, imajo pa tudi antikancerogeno delovanje. Karotenoidi so pigmenti v topilu v maščobi, ki sadje in zelenjavo ščiti pred škodljivim vplivom sončnih žarkov, pa tudi pred drugimi kancerogeni iz okolja, pri čemer preprečujejo nastajanje nevarnih prostih radikalov. Pet karotenidov: alfa in beta karoten, likopen, lutein in zaeksantin, so trenutno najbolj bleščeče zvezde na nebu antioksidantov.

Korenček in buča

Alfa in beta karoten se spreminjata v vitamin A takrat, ko ga telo potrebuje. Poskusi so pokazali, da izrazito zmanjšujeta pogostost nastajanja tumorjev ter zaščitno delujeta na kožo, oči, jetra in pljuča. Najboljši vir alfa karotena sta kuhan korenček in kuhana buča.

Betakaroten - proti infarktu, možganski kapi ...

Beta karoten deluje tudi kot antioksidant, poleg tega ima pomembno vlogo pri preprečevanju raka (zaviranju prostih radikalov). Pomaga krepiti imunski sistem, zmanjšuje tveganje za nastanek ateroskleroze, infarkta in možganske kapi ter ščiti pred katarakto. Najboljši vir beta karotena sta sadje in zelenjava močnih barv.

Kuhana paradižnikova omaka

Likopen je pigment, ki daje barvo paradižniku, lubenici, rdeči grenivki ter drugemu sadju in zelenjavi. Raziskave so pokazale, da zavira rast rakastih celic ter ščiti pred kancerogenimi snovmi in škodljivim sončnim žarčenjem. Pomembno je omeniti, da se likopen ne vsrka dobro, če ni topen v maščobi (najbolje v olivnem olju) in segret. Organizmu torej ponudimo najboljši vir likopena, če uživamo kuhano paradižnikovo omako.

Lovilec prostih radikalov

Lutein se ponaša z impresivno antioksidantsko dejavnostjo. Zlasti učinkovito ščiti oči in dober vid, je uspešen lovilec prostih radikalov ter ščiti pred degeneracijo rumene pege (to je najpogostejši razlog za slepoto pri starejših ljudeh). Dober izvor luteina je špinača in druga zelena zelenjava.

Zeaksantin tako kot lutein ščiti pred degeneracijo rumene pege. Pomaga tudi pri preprečevanju različnih vrst raka, čisti organizem prostih radikalov in zavira rast rakastih celic. Pomembne količine tega karotenida so v listju cikorije in špinače.

Omenjeni karotenidi, razen v določenih oblikah hrane, najdemo tudi v dodatkih k prehrani, najpogosteje v zmesi karotenidov v multivitaminskih in antioksidantskih formulah.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd