Kis za boljše razpoloženje

Najenostavneje pripravimo jabolčni kis tako, da začnemo s sveže stisnjenim sokom. Nalijemo ga v večjo steklenico ali velik kozarec in zavežemo s krpo.
Najenostavneje pripravimo jabolčni kis tako, da začnemo s sveže stisnjenim sokom. Nalijemo ga v večjo steklenico ali velik kozarec in zavežemo s krpo.

Bogastvo krepčilnih in zdravilnih sestavin

Zamislimo si jutro, nekoliko kislo in tako ali drugače nespodbudno. Kaj naj zdaj z njim? Takole naredimo: v kozarec damo žličko medu, prilijemo malo domačega jabolčnega kisa, premešamo in kozarec dopolnimo z vodo. Še enkrat premešamo, nato spijemo. Še nič? Potem pojdimo na sprehod in postopek ponovimo pozneje; ne le zjutraj, ampak tudi čez dan. Lahko tudi brez sprehoda. Ta ni nujno potreben, je pa prijeten.

Kozarec z vodo razredčenega kisa, z medom ali brez, je namreč krepka pijača za dobro jutro. V tek spravi dogajanja v telesu, poživi delovanje jeter in spodbudi razstrupljevanje. V prebavnem traktu učinkuje razkuževalno in pripomore k bolj zdravem razmerju drobnoživk v debelem črevesu. To je spet eden od tistih "splošnih eliksirjev", ki spodbujajo presnovo, ugodno vplivajo na vse telo in pripomorejo k dobremu počutju.

Skrivnost ni toliko v količini kot v rednem uživanju. Nenazadnje je s kisom težko pretiravati, saj je premočnega okusa. Pomembno je, da to osvežilno-krepčilno pijačo pijemo redno, vsako jutro ali dva- do trikrat na dan, ker tako zmerno, a vztrajno dobrodejno vplivamo na telesno presnovo in razstrupljevalne procese.

Kaj vsebuje kis

Kis je vedno naslednik vina in če je bilo vino dobro, je odličen tudi kis, vsaj kar zadeva sestavine, okus in aromo. V kisu je običajno kakih 5 odstotkov ocetne kisline, a tudi majhne količine drugih organskih kislin, ki so z združeno močjo odgovorne za njegov čistilni učinek. Kis vsebuje še rudnine, nekaj malega vitaminov, encime, aminokisline, rastlinska barvila in druge bioaktivne snovi; zaradi slednjih na primer temno rdeč vinski kis učinkuje podobno, vendar spet drugače, kot rdeče vino. Drugače pa je sestavin kisa še kaka stotnija več, od katere zavzemajo pomemben delež aromatične sestavine.


Kako učinkuje kis

To je jasno: povzroča kislo nasmihanje. Ali morda le ne? Povzroča namreč dobro počutje in zaradi tega res ne gre, da bi se ob kislem okusu kisa tudi enako kislo nasmihali. Smejimo se pa že lahko, tudi kar tako, brez vzroka, ker to ni nič manj zdravilno od kisa.

Skratka, kis je specialist splošne internistične prakse z nemajhnim zunanjim učinkovanjem. Pomaga skrbeti za zdravo stanje v prebavilih, zlasti v debelem črevesu, ter spodbuja in pospešuje prebavo. Zelo dobrodejen je pri prebavi ter presnovi beljakovin in maščob. Čistilno učinkuje na ožilje in zavira poapnenje žil. Omogoča večji sprejem kalcija iz hrane. V ljudskem zdravilstvu jabolčni kis slovi kot sredstvo proti malodane vsem zdravstvenim tegobam. Zato je bolje, kot navajati posamične kar pozabiti nanje ter se veseliti kisa in zdravja.

Zunanje kis učinkuje razkuževalno, kožo pa naredi mehko in jih podeli zdrav videz. Z mešanico enakih delov kisa in vode si splaknemo roke po pranju posode ali drugih opravilih, ki porušijo naravno kislost kože ter jo naredijo raskavo in grobo. Kar zadeva kožo, je kis zelo učinkovit losjon po britju, ki pa tako kot pri vseh drugih načinih zunanje uporabe pusti svoj vonj. Postopoma izgine, blagodejni učinek pa ostane.

Kakšen naj bo kis

To je že umestno vprašanje. Gotovo da ne kakršenkoli, ampak čimbolj naraven. Da kis ni enak kisu, izvemo, ko se odpravimo ponj v trgovino. Na sliki na nalepki lepa rdeča jabolka, na popisu vsebine podatek, da je kis izdelan iz razredčene ocetne kisline in obarvan (da je ta narejena s suho destilacijo lesa, ponavadi ne piše).

Naravnejši kis spoznamo po podatku, da vsebuje toliko-in-toliko ocetne kisline (običajno 4 odstotke, spet drugič pa vse do 7 odstotkov) in da dejansko nosi ime jabolčni kis ali vinski kis. Razen podatkov na nalepkah o kakovosti kisa nekaj pove tudi cena; dražji ko je kis, praviloma boljši in naravnejši je. Povsem naraven kis je v prodaji redkejša dobrina in ga, razen nekaterih izjem, prej dobimo na tržnici ali na sadjarskih kmetijah kot v trgovini. Ni filtriran niti pasteriziran in vsebuje polno hranilno moč naravnega kisa.


Katero vrsto kisa izbrati

To ni tako težka naloga, saj sta v prodaji pretežno jabolčni in vinski kis. Prvi je glede učinka na zdravje slovitejši, vendar drugi za njim ne zaostaja bistveno. Kis za vlaganje ni primeren, ker je močnejši; vsebuje 9 odstotkov ocetne kisline in nič sestavin, ki so poleg ocetne kisline najbolj odgovorne za zdravilne in krepčilne učinke kisa. Kis za vlaganje je izdelan iz razredčenega alkohola, ki mu dodajo hranila za bakterije ocetnega kisanja.

Kako sami naredimo kis

To je zabavno vprašanje s še bolj zabavnim odgovorom: ne pretežko. Poleg tega edino sami lahko pripravimo takšne vrste kisa, ki jih ni mogoče kupiti nikjer, na primer bezgov ali šipkov. Pomembno pa je, da med pripravo kisa ne pozabimo na dobro vino. Kajti dober kis nastane le iz dobrega vina. Sadje za kis mora biti zdravo, zrelo, kakovostno.

Najenostavneje pripravimo jabolčni kis tako, da začnemo s sveže stisnjenim sokom. Nalijemo ga v večjo steklenico ali velik kozarec in zavežemo s krpo. Če imamo vrelno veho, jo namestimo na vrh steklenice, da sok nemoteno povre v jabolčno vino. Če je steklenica ali kozarec zavezana s krpo, ravno tako steče in se izteče alkoholno vrenje, obenem pa se proti koncu že začne kisanje. Ko sok alkoholno povre, ga odlijemo od usedline, nalijemo v velike kozarce in jih zavežemo s krpo. Vsaj mesec dni, raje dva, naj stojijo na toplem, ker imajo ocetnokislinske bakterije rade toploto med 25 oC in 30 oC. Nato kis odlijemo od usedline, ga nalijemo v steklenice, jih dobro zapremo in shranimo v shrambi ali v kleti. S staranjem kis še pridobiva kakovost in aromo.


Sadne kise iz vseh vrst gojenega in samoniklega jagodičja pripravimo tako, da kilogram plodov zmečkamo (šipkove le zarežemo), prelijemo z dvema litroma vode, dodamo pol kilograma sladkorja in damo v primerno veliko, po možnosti stekleno, posodo. Namestimo vrelno veho ali zavežemo s krpo. Ko je alkoholno vrenje po najpozneje mesecu dni končano, vino odlijemo od droži in postopamo enako kot pri pripravi jabolčnega kisa.

Kako uporabljamo kis

Enostavno. Z vodo razredčen kis - v kozarec vode zamešamo žlico ali dve, po okusu tudi več kisa - je energetska pijača, s katero so se krepili rimski legionarji. Če mu dodamo med, kot je omenjeno na začetku, še povečamo njegov krepčilno-čistilni učinek. To pijačo pijemo zjutraj na tešče in med obroki, zelo primerna je tudi za potešitev žeje med povečano telesno dejavnostjo, na primer hojo v hribe.

Seveda pa s kisom, v sodelovanju s hladno stisnjenim oljem in začimbami, začinimo vse vrste solat in v sopari kuhane zelenjave. Včasih se prileže celo k sadni solati. V močnejši domač kis brez zadržkov vlagamo zelenjavo, ki ne vsebuje veliko vode, in to brez kuhanja. Na primer beluše, česen, poganjke divje zelenjave ... naložimo v kozarec, zalijemo s kisom, zapremo in shranimo na hladnem. Zelo privlačne okuse ustvarimo, če v kis namočimo zelišča ali začimbe. V steklenico damo šopek svežega/suhega zelišča ali mešanice zelišč, zalijemo s kisom, zapremo in počakamo vsaj tri tedne, da se razvije aroma.Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki