Skuta - nepogrešljivi del vsake diete

(Foto: Shutterstock)

Skuta je zelo kakovosten vir beljakovin, ki so v primerjavi s številnimi drugimi veliko lažje prebavljive in celo pomagajo pri zaprtju, napetosti v trebuhu in zgagi. Vrsta aminokislin skrbi za pravilno delovanje jeter in imunskega sistema, a tudi za zdravo presnovo maščob, kar je izredno pomembno, če si želimo vitke postave ali pa jo ohraniti. Če skuto uživate pusto, znižuje raven holesterola v krvi in krvni tlak; ker vsebuje obilo kalcija, pa skrbi za zdrave zobe in kosti ter preprečuje osteoporozo. Vitamini B-kompleksa pomirjajo in sproščajo.

Nakup

Še posebno okusna je domača kuta, ki pa je pogosto polnomastna in zato manj zdrava. Raje torej posezite po skuti z manj mlečnih maščob in brez dodanega kemičnega okusa, ki je pogosto samo skrita kalorična bomba. Odločitev med pasirano ali nepasirano različico je vaša, saj se razlikujeta samo po strukturi. Za pol kilograma boste odšteli približno 2 evra.

Shranjevanje

Nenačeto skuto, ki stoji v hladilniku, lahko pojeste tudi deset dni po preteklem roku uporabnosti, sicer pa se, tako kot pri vseh mlečnih izdelkih, ravnajte po vonju. Odprta skuta se pokvari veliko hitreje, saj vsebuje veliko vlage, dlje pa jo boste lahko uporabljali, če jo boste hranili v plastični embalaži. Če jo boste zamrznili, bo uporabna leto dni.

Priprava

Skuta  lahko – zamrznjena ali zmešana v mešalniku – oponaša okus in videz sladoleda. Okusnejša je z dodatkom jogurta ali limoninega soka, narezanega svežega ali zamrznjenega sadja, polnozrnatih kosmičev in sesekljanih oreškov. Osladite jo lahko tudi z medom. Slana skuta z dodatkom svežih zelišč je hitro pripravljen namaz, ki ga lahko beljakovinsko obogatite s tunino. S skuto lahko napolnite zavitke, obnese se tudi v palačinkah, ki jih nato premažete z marmelado. Skuta je primerna tudi za pripravo lahkih peciv, zlasti sadnih.

Zanimivost

Skuto je mogoče pripraviti iz različnih vrst mleka; zadnje čase je še posebno priljubljena kozja.

Opozorilo

Skuto težko prenašajo vsi, ki so občutljivi na mleko, vendar jih večina lahko uživa tako imenovano albuminsko oziroma sirarsko skuto, ki ne vsebuje kazeina.
 

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki