Sladoled - ledeni kralj sladic

  • TK
  • ponedeljek, 20. julij 2020
Znanih je več sto vrst sladoleda različnih okusov in arom.
Znanih je več sto vrst sladoleda različnih okusov in arom.

Sladoled, ta najbolj priljubljena sladica na svetu, se zaradi visoke energijske vrednosti uvršča na vrh prehranske piramide, vendar to ne pomeni, da je brez koristi.

Znanih je več sto vrst sladoleda različnih okusov in arom, delijo pa se na kremaste in mlečne, sadne in aromatizirane deserte ter vodne zmrzline.

Mlečni sladoled vsebuje od tri- do štirikrat več mlečnih beljakovin kot mleko, pomembne vitamine A, D in riboflavin (B2) ter minerale, zlasti kalcij in fosfor. Obenem je bogat vir energije, saj poleg beljakovin vsebuje mlečne maščobe in ogljikove hidrate. Ker gre za lahko prebavljivo hrano, je še posebno priporočljiv za športnike in otroke, zlati malčke do drugega leta starosti.


Ugotovili so, da že ena žlica sladoleda zadostuje, da se aktivira del možganov, ki se odziva na prijetne okuse ter vzbudi občutek užitka in sreče. Sladoled, pripravljen iz sadnega pireja, vsebuje obilo vitamina C, ki ostane nedotaknjen, saj ga pripravljajo brez kuhanja. Ker ne vsebuje maščob, pač pa samo ogljikove hidrate, je manj kaloričen kot mlečni sladoled, različice z manj sladkorja pa priporočajo kot pomoč pri uravnavanju telesne teže.

S sladoledi iz sojinega ali riževega mleka ter s sadnimi vodnimi zmrzlinami se lahko posladkajo tudi tisti, ki trpijo za laktozno intoleranco. Sladoled torej lahko brez slabe vesti uvrstimo v vsakdanjo prehrano, vendar v zmernih količinah. Še najbolje se je odločati med takšnimi z manj sladkorja, maščob in aditivov.


Nakup sladoleda

Sladoled je eno od najbolj občutljivih in hitro pokvarljivih živil, ki lahko povzroči različne črevesne težave in zastrupitve. Pri nakupu moramo paziti, da se med prevozom domov ne bo odtajal. Vedno kupujte sladolede znanih proizvajalcev in v originalni ovojnini. Ledene poslastice ne kupujte, če je ovojnina poškodovano ali deformirano, saj to pomeni, da se je sladoled najbrž že odtajal in znova zamrznil.

Shranjevanje

Sladoled hranimo v zamrzovalniku, najbolje pri temperaturi -18 ºC. Vedno bodimo pozorni na rok uporabnosti. Če se sladoled odtaja, ga ne smemo znova zamrzniti. Priporočljivo je, da ga ne hranimo poleg živil, ki bi lahko vplivala na njegov okus.


Priprava

Sladoled je najboljši kot samostojna jed, odličen pa je tudi v kombinaciji z drugimi živili, zlasti s sadjem v sadni kupi, kavo (ledena kava), šampanjcem in celo z zelenim čajem ter likerji. V kitajskih restavracijah ga ponujajo tudi ocvrtega.