Paradižnik: Izjemen vir zdravja

(Foto: Shutterstock)

Paradižnik je bogat vir likopena, fitohranila, ki dokazano ščiti pred rakom, poleg tega pa preprečuje srčno-žilne bolezni. Vsebuje tudi obilje vitaminov A in C, ki učinkovito uničujeta proste radikale, ki bi sicer poškodovali celice in povzročili različna vnetja, tudi poapnenje žil. Velika vsebnost vlaknin znižuje raven holesterola v krvi in uravnava količino krvnega sladkorja; velika vsebnost kalija pa znižuje visok krvni tlak. Vitamini B-kompleksa ščitijo pred migreno.

Nakup

Paradižnik lahko uživamo vse leto, vendar je najokusnejši med julijem in septembrom. Izberite sadeže z močno barvo in aromo, ki jo najbolje začutimo, če povohamo zgornji zeleni del. Paradižniki naj bodo težki za svojo velikost, lupina pa naj bo lepa, gladka in napeta. Za kilogram paradižnika boste odšteli približno 4 evre.

Shranjevanje

Paradižnik shranjujte pri sobni temperaturi, saj v hladilniku izgubi pravi okus. Postavite ga v temnejši in hladnejši del kuhinje, in sicer z zgornjim zelenim delom navzdol. Tako se ne bo pokvaril teden dni; če pa ga v tem času ne boste pojedli, ga lahko za nekaj dni postavite še v hladilnik. Paradižnik, ki je še nekoliko zelen, položite zraven jabolk ali banan. Ti vrsti sadja namreč oddajata plin, ki pospeši zorenje paradižnika. Narezan paradižnik lahko tudi zamrznete in ga porabite za pripravo omak.


Priprava

Kuhanje zelenjave navadno odsvetujejo, vendar je paradižnik izjema. S kuhanjem namreč postane bolj sladek, ne da bi izgubil svoje izjemne hranilne lastnosti. Te še bolj izkoristimo, če ga uživamo skupaj z brokolijem. Cvetove brokolija rahlo popecite skupaj s čebulo in z njima napolnite omleto, ki jo postrežete z rezinami paradižnika, popečenimi na žaru. Z brokolijem, čebulo in šampinjoni lahko obogatimo tudi paradižnikovo omako za testenine.

Zanimivost

Botanično gledano je paradižnik sadje, vendar ne premore njegove sladkosti, zato je v rabi kot zelenjava.

Kupujte ekološko

Ekološko pridelan paradižnik poiščite na najbližji ekološki tržnici. Več informacij o ekoloških kmetijah v vaši bližini dobite pri Zvezi združenj ekoloških kmetov Slovenije.