Kokos: največji oreh, poln zdravja

(Foto: Shutterstock)

Za mnoge je kokos pravi čudež, največ zdravilnih lastnosti pa premore mladi, zeleni kokos. Kokosova voda, ki je ne gre zamenjevati s kokosovim mlekom, velja za najbolj čisto tekočino, ki odlično rehidrira tkiva, izboljšuje prebavo, po zaslugi svoje elektrolitske sestave pa koristno vpliva na kri. Zrel kokos je zaradi visoke vsebnosti ogljikovih hidratov, maščob, olja in vitaminov prehranski vir, s katerim telo hitro dobi energijo, zato je primeren za prehrano starejših ljudi, nosečnic in športnikov. V ljudski medicini slovi kot pomoč pri razstrupljanju organizma, čiščenju prebavil in zmanjševanju zakisanosti. Poleg tega podpira telo v boju proti virusom in bakterijam, blaži obolenja sečevoda in ledvic, krepi krvni obtok ter uničuje glive in kvasovke, ki povzročajo kandidiazo. Pospešuje presnovo in porabo kalorij, zaradi česar je idealno živilo za hujšanje.

Zaradi vseh teh lastnosti pri prebivalcih tihooceanskih otokov velja za darilo narave in zdravilo za vse bolezni.
Kokosov oreh je bogat z nasičenimi maščobami, ki povečujejo raven holesterol v krvi vsem, razen vegetarijancem. Seveda je zaradi tega zelo kaloričen, toda ker ga pri nas ne jemo v velikih količinah, nas to ne bi smelo ovirati pri uživanju v njegovem čudovitem okusu.

Nakup

Ko kupujete zrel kokosov oreh (zeleni kokos je pri nas težko dobiti), izberite plod, ki je težji. Pretresite ga in se prepričajte, da je poln tekočine, ter ga ovohajte, saj ne sme vonjati po plesni.

Shranjevanje

Podobno kot večino živil tudi kokosov oreh hranimo v suhem in hladnem prostoru, vendar ne predolgo, sicer se oreh izsuši in dobi milnat okus.


Priprava

Najbolj slasten je surov. Posušen in nastrgan je v rabi kot moka, ki je osnova za številne torte, kekse in peciva. Iz kokosovega mesa pridobivajo tudi olje in maslo. Kokosovo olje velja za najboljše olje za kuhanje in praženje, primeren pa je za pripravo juh, mesnih in ribjih jedi, omak, marinad in solat. Zaradi svoje enkratne arome je kokos odličen dodatek za napitke in koktajle.

Zanimivost

Kokosovo mleko ni tekočina, ki priteče iz oreha, ko ga razbijemo, pač pa nastane z močenjem nastrganega kokosovega mesa v vodi.

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki