Mozzarella proti nespečnosti in za dobre kosti

(Foto: Shutterstock)

Mozzarella je sveža in lahka, primerna za uživanje v hladnih solatah, na testeninah ali pici. Poleg tega je koristna za kosti in dober sen.

Sveža in prefinjenega okusa

Mozzarello, ki spada med najbolj priljubljene italijanske mehke sire, poznamo tudi pri nas in se je že dodobra uveljavila. Pridobivajo jo s sesirjenjem mleka, ki mu dodajo sirilo. Proces lahko poteka po naravni poti, z dodajanjem mlečnih fermentov, ali pa z dodajanjem korektorjev kislosti, kot sta citronska in mlečna kislina.


Bogata s proteini

Mozzarella je dragoceno živilo, saj vsebuje veliko proteinov (približno 19 g/100 g). V primerjavi z zrelimi siri se lahko pohvali z nizko vsebnostjo maščob (približno 20 g/100 g). Prav zato je primerna za samostojen in lahko prebavljiv glavni obrok. Uživanje mozzarelle je treba omejiti le v primeru, če smo poprej zaužili meso ali ribe, saj bi sicer telo dobilo preveč proteinov in maščob.

Za boljši sen

Vas muči nespečnost? Za miren spanec ni dobro samo mleko, temveč tudi odmerek svežega sira. Mozzarella vsebuje veliko kazeomorfinov, ki so zelo podobni endorfinom in vplivajo na boljši sen.


Proti depresiji

Seveda ne gre pozabiti, da vsi mlečni izdelki vsebujejo veliko triptofana. To je snov, ki jo možgani nujno potrebujejo za izdelavo serotonina, nevrotransmiterja, ki uravnava razpoloženje ter pomaga premagovati žalost, otožnost in depresijo. Serotonin ima tudi pomirjujoč učinek. Če slabo spite, mozzarello raje zaužijte zvečer kot pri kosilu!


Zakladnica kalcija

Tako kot vsi siri je tudi mozzarella prava zakladnica kalcija, ki je nujno potreben, če želite imeti trdne kosti in zobe, obenem pa varuje pred osteoporozo, ki prizadene številne ženske v obdobju po menopavzi. Če želite, da bo vaš organizem dobil dovolj kalcija in obenem malo maščob, naj bo mozzarella na vašem krožniku kar nekajkrat na teden. Za spremembo pripravite za kosilo mozzarello s paradižnikom in z baziliko ali s kako drugo zelenjavo.

Blagodejna za črevesje

Če vas pogosto napenja in imate črevesne motnje, vedite, da mozzarella blagodejno deluje tudi pri teh težavah. Vsebuje namreč mlečne fermente, ki uravnavajo bakterijsko floro v črevesju. Da bodo fermenti zares učinkoviti, jih je treba uživati vsak dan. Mozzarello lahko izmenjujete z jogurtom in s fermentiranimi mlečnimi napitki.

Kaj vsebuje 100 g mozzarelle
Kalorije                           253
Proteini                           18,7 g
Maščobe                        19,5 g
Ogljikovi hidrati               0,7 g
Voda                               58,8 g
Kalcij                              500 mg
Natrij                              200 mg
Kalij                                145 mg
Fosfor                            350 mg

Ti podatki, ki jih je podal Italijanski narodni inštitut za prehrano, veljajo za mozzarello, izdelano iz kravjega mleka. V prodaji je namreč tudi mozzarella iz mleka bivolice, ki vsebuje malce več kalorij (288/100 g) in manj mineralov (kalcij: 210 mg/100 g).


Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki