Zeleni čaj: Nepogrešljiv v zdravi prehrani

(Foto: Shutterstock)

Ameriški zdravniki menijo, da zeleni čaj po vsej verjetnosti zmanjšuje nevarnost nastanka kožnega raka in bolezni srca, povečuje odpornost proti gripi, saj mu pripisujejo protivirusne in protibakterijske lastnosti, dobro vpliva na zobe in še in še bi lahko naštevali.

Dr. Mitch Gaynor, ki vodi onkološki oddelek na Will Medical College, celo trdi, da pri vseh, redno pijejo zeleni čaj, katerakoli oblika raka napreduje počasneje kot pri tistih, ki ga ne uživajo.

Harvardski znanstveniki so že leta 1998 ugotovili, da vsakodnevno uživanje čaja za 44 odstotkov zmanjša možnost srčnega infarkta. Skoraj čudežno moč zelenega čaja pripisujejo predvsem polifenolom, ki so 20-krat močnejši antioksidanti kot vitamin E in 200-krat močnejši kot vitamin C. Zeleni čaj?

Kaj je pravzaprav ta reč? Posušene lističe zelenega čaja pridobivajo iz popolnoma iste rastline, čajevca - Camellia sinensis - kot črni čaj, ki smo mu včasih rekli ruski ali indijski čaj, čeprav je njegova domovina Kitajska. Če lističev pri obdelavi ne fermentirajo in pravočasno prekinejo sušenje, je pijača, pripravljena iz teh lističev, zeleni čaj. Iz delno fermentiranih lističev oolong dobimo rdečkasto rjavo pijačo, iz popolnoma posušenih pa črni čaj.

In kako pripravimo skodelico zelenega čaja? Če nam zadoščajo zgolj njegovi zdravilni učinki, zavremo vodo, za vsako skodelico čaja vržemo v čajnik žličko lističev, počakamo 10 minut in zdravilna pijača je pripravljena. Če pa želimo v pitju uživati, segrejemo vodo na 70 do 80 oC, v skodelico stresemo nekaj lističev (ustrezno količino hitro sami ugotovimo) in počakamo nekaj minut (vendar največ pet).

Receptov za "pravilno" pripravo zelenega čaja je veliko, pri vseh pa velja, da je zelo pomembna naša pozornost.