Uživanje ananasa je priporočlljivo tudi pri bolečem grlu

(Foto: Shutterstock)

Ananasov encim bromelain deluje izrazito protivnetno: pospešuje zdravljenje modric, ran, izpahov, izvinov in okrevanje po operativnih posegih, lajša simptome artritisa, zagotovo pa se boste razveselili novice, da je njegovo uživanje priporočljivo pri bolečem grlu. Velike količine vitamina C krepijo imunski sistem in zmanjšajo tveganje za vnetje dlesni.

Poleg tega ananas vsebuje veliko vitaminov B1 in B6 ter kalcija, kalija, mangana in vlaknin. Pomaga pri prebavnih motnjah, ohranja spomin, krepi kosti otrok in starostnikov ter vzdržuje zdrave oči, srce in ožilje. Po ananasu posezite tudi takrat, ko vas navdajata žalost in melanholija ali pa potrebujete samo nekaj več energije.

Nakup

Izberite sadež, ki je težak za svojo velikost in popolnoma zrel. To boste bolj kot po barvi ugotovili na osnovi značilnega svežega in sladkega tropskega vonja. Če je skorja mehke ali ima počrnele dele, je njegov čas že minil. Za kilogram boste odšteli dva evra.


Shranjevanje

Ananas pustite na sobni temperaturi, vendar ga pojejte v dveh dneh, sicer pa ga zavijte v plastično vrečko in pospravite v hladilnik, vendar za največ tri do pet dni. Narezanega hranite v hladilniku v nepredušno zaprti posodi z malo tekočine. Študije so pokazale, da ohlajeno narezano sadje obdrži vse zdrave sestavine še šest do devet dni.

Priprava

Ananas olupite tako, da mu najprej odrežete zgornji in spodnji del, nato pa ga postavite pokonci ter okoli in okoli odrežete še skorjo. Ko ga narežete na rezine, izrežite še osrednji del. Koščke ananasa lahko vmešate v jogurt in dodate še javorov sirup. V mešalniku jih lahko skupaj z banano, mlekom in medom zmešate v tropski smoothie ali pa jih nasekljate v sadno solato (ananas se še posebno lepo ujema s papajo, kivijem in mangom). Poskusite lahko tudi kak azijski recept in ananas popražite skupaj z mesom.

Zanimivost

Ananasovo skorjo v resnici sestavljajo njegovi cvetovi.