Kaj morate vedeti o vodi?

(Foto: Shutterstock)

Vsi vemo, da je voda vir življenja in da bi brez nje odšli na drugi svet, in vendar študije kažejo, da veliko ljudi ne prepozna vedno občutka žeje in ga celo meša z lakoto.

Zakaj moram piti vodo?

Celotno delovanje vašega telesa je odvisno od vode – voda izpira strupe, prenaša hranila, vlaži tkivo ušes, nosu in grla … Celo najmanjša dehidracija izčrpava energijo – prav nezadostno uživanje vode naj bi bil največji vzrok tako zelo razširjene utrujenosti.

Kdaj naj pijem?

Ko vstanete, najprej popijte kozarec vode, ki vas bo lepo osvežil, saj ste pridno spali celih osem ur, zaradi česar so vaše celice postale žejne. Kozarec vode popijte tudi po vsakem obroku, pomagal vam bo celo, če zvečer ali ponoči postanete lačni. Nadvse pomembno je, da ne pijete samo takrat, ko ste že žejni, saj ta občutek nastopi, ko je telo že izgubilo odstotek svoje celotne količine vode, kar pomeni, da se je delovanje presnove upočasnilo za cele tri odstotke.

In če je ne maram?

Okus vode poskusite izboljšati – dodate ji lahko tako rekoč vsak sadež, kumaro, stebelno zeleno, meto, limonin timijan, baziliko, janež ali ingver. Na voljo je tudi množica čajev, skuhate si lahko juhico, del tekočine pa vnesete še s sadjem, zelenjavo, mlekom in sokovi.

Kako naj jo dodatno očistim?

Omislite si lahko napravo za filtriranje, najbolje takšno, ki jo namestite pod pomivalno korito, kontaminante pa odstranjuje s povratno osmozo. Toda vse filtrirne naprave niso enake – boljše ko so, manjši je njihov mikronski filter in več stopenj imajo. Druga možnost pa je, da uporabite vrč s filtrom.

Koliko naj popijem?

Celo znanstveniki se sprašujejo, zakaj je trditev, da moramo na dan popiti prav osem kozarcev vode, postala tako razširjena. V resnici so naše potrebe zelo različne. Odvisne so od naše konstitucije, prehrane, telovadnih navad in okolja. Če uživamo veliko živil, bogatih z vodo (zelenjava, sadje, stročnice …), je lahko popijemo manj. Še manj, če uporabljamo malo soli. Več vode potrebujemo, kadar se znojimo, če nas kuha vročina ali imamo težave z drisko. Več vode naj pijejo tudi nosečnice in doječe mamice.

Če žejo občutite le redko, urinirate na tri do pet ur, vaš seč pa je brezbarven oziroma rahlo rumenkast (razen seveda po spanju), najverjetneje pijete dovolj.

Kdaj je preveč?

Vode je mogoče popiti tudi preveč, vendar se to ne dogaja prav pogosto (to se lahko zgodi, denimo, maratoncem). Preveč vode obremenjuje ledvice, srce in ožilje, zato je napačno misliti, da lahko s pitjem velikih količin vode lepo očistimo ledvice.


Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki