Cimet: Omamni vonj, ki pogreje

(Foto: Shutterstock)

Že pol žličke cimeta vsebuje blagodejne količine kalcija, železa, mangana, vlaknin, vitaminov C in K ter močnih antioksidantov flavonov. V telesu deluje protivnetno ter dokazano ustavlja rast škodljivih bakterij in glivic (tudi kandide). Vlaknine preprečujejo nastanek raka debelega črevesa, saj odstranjujejo žolč. Ker pa telo za proizvajanje novega žolča uporabi holesterol, cimet zanesljivo niža ravan slabega holesterola v krvi, kar vpliva na boljše delovanje srca in ožilja.

Pomaga tudi bolnikom s sladkorno boleznijo tipa 2: izboljša njihov odziv na inzulin in uravnava krvni sladkor. Nedavna študija je pokazala, da v povezavi z medom blaži bolečine pri artritisu. Poleg tega je cimet tisočletja staro tradicionalno zdravilo proti prehladu in gripi (zlasti v obliki čaja), že vonj po cimetu pa naj bi izboljševal mišljenje in spomin.

Nakup

Kupite ga lahko v obliki palčk in prahu. Če je možno, ga prej povohajte: svež je, če ima značilen sladek vonj. Kupujte manjše količine, saj se njegov okus sčasoma poslabša. Približno 40 g mletega cimeta stane od 0,7 do 0,9 €.

Shranjevanje

Cimet pospravite v zaprto, najbolje stekleno posodo. Hranite ga v temnem, hladnem in suhem prostoru. Skorjice lahko počakajo tudi dve leti, mletega pa je priporočljivo porabiti v šestih mesecih. Pozneje se resda ne bo pokvaril, vendar bo izgubil značilen vonj in okus.

Priprava

Cimetove palčke so pripravne, če želimo cimet po pripravi odstraniti, denimo za aromatiziranje napitkov in kompotov. Mlet cimet je odličen s svežim sadjem in v pecivu (vmešate ga lahko tudi v maso za palačinke). Posebno dobro se ujame z medom, zato predlagamo, da zjutraj na kruh namažete med in ga posujete s cimetom. Cimet lahko potresete tudi po jutranji kavi ali vroči čokoladi. Pred spanjem pogrejte mleko ter mu dodajte cimet in med. Za eksotičen pridih lahko cimet dodate tudi mesnim jedem – zlasti piščancu in jagnjetini.

    
Zanimivost

Zaradi protimikrobnega delovanja njegovih eteričnih olj cimet deluje tudi kot konzervans.

Kupujte ekološko

Ekološko pridelan cimet poiščite na policah trgovin z zdravo hrano.Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki