Jogurt - lonček, poln zdravja

(Foto: Diana Anđelić)

Jogurt je bogat vir beljakovin, kalcija, kalija in vitaminov iz skupine B.  Povrhu je lahko prebavljiv, saj dodane kulture razgradijo laktozo, zaradi česar ga lahko uživajo tudi vsi, ki so občutljivi na mleko. Probiotiki imajo številne druge koristi: povečajo vsrkavanje hranilnih snovi, ohranjajo zdrava prebavila, zmanjšajo tveganje za nastanek raka črevesja, preprečujejo vnetja vagine in mehurja ter zdravijo artritis. Poleg tega jogurt dokazano krepi imunski sistem, preprečuje in zdravi osteoporozo, pomaga pri razgradnji maščob in znižuje raven slabega holesterola v krvi. Odpravlja celo obloge na zobeh in preprečuje vnetja dlesni.

Nakup

Najbolj zdrav je navaden jogurt, ki vsebuje samo dve sestavini: mleko in žive mikroorganizme. Jogurt naj ne bo pasteriziran, saj toplotna obdelava uniči večino zdravilnih učinkov. Za pol litra navadnega jogurta boste odšteli od 80 centov do 1,3 evra.

Shranjevanje

Jogurt čimprej spravite v hladilnik, kjer naj stoji v najbolj hladnem delu (ne v vratih). Neodprt lahko počaka približno dva tedna, vendar se količina aktivnih kultur nenehno zmanjšuje in tudi okus je vse ostrejši. Vračanje jogurta v embalažo bo pospešilo njegovo kvarjenje; sicer pa lahko odprt počaka sedem dni oziroma do roka uporabe.

Priprava

Navadni jogurt popestrite z marmelado, medom, javorovim sirupom, s čežano, cimetom ali z nastrganim kokosom. Zamrznjen lahko zamenja sladoled. Če mu dodate zmečkan avokado, boste dobili zdravo omako za tortilje. Z jogurtom, ki ste mu dodali drobnjak ali kako drugo začimbo, lahko prelijete pečen krompir; primeren je tudi kot dodatek marinadi za meso. Pri kuhanju lahko nadomesti mleko in kislo smetano. Zlasti okusen je v omakah, juhah in enolončnicah, vendar ga predtem stepite, da boste dobili bolj kremasto strukturo. Če mu vmešate nekaj moke, je uporaben za zgoščevanje jedi.

Zanimivost

Jogurt je mogoče napraviti tudi iz ovčjega, kozjega in kobiljega mleka. Pridelujejo ga tudi iz mleka kamel in jakov.

Opozorilo

Ljudje, ki slabo prebavljajo laktozo, naj ne posegajo po pasteriziranem jogurtu.


Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki