Valentinov jedilnik

  • TK
  • nedelja, 13. februar 2011
(Foto: Shutterstock)

Za zaljubljene

Romantičen obed v dvoje, naj bo zajtrk, kosilo ali večerja, je veliko več, kot zgolj hrana na krožniku. Govorimo o vzdušju, ki ga ustvarijo cvetje, sveče in čutna glasba, ki so več kot samo romantičen kliše. Vse to je privlačno in živahno, prav takšno, kot naj bi bilo vzdušje, ki ga želite pričarati.

Šopek cvetja naj bo preprost in nizek, postavljen tako, da vam ne zakriva obraza ali pogleda na partnerja, niti ne ovira dostopa do hrane. Sveče naj bodo visoke ravno prav, da bo njihov plamen odseval v njegovih/njenih očeh. Rože in sveče naj nimajo premočnega vonja. Malce čebeljega voska in sivke bo odlično dopolnilo aromo hrane. Med kuhanjem pa s tem ne pretiravajte, saj utegne premočan vonj pokvariti čudovite dišave hrane.

Glasba naj ne bo preglasna, predvsem pa ne pozabite izključiti telefona in vključiti elektronske tajnice. Najpomembnejše pri romantični večerji je, da se povsem razlikuje od drugih večerov. V nobenem primeru ne sme biti prižgana televizija ali luč. Romantična večerja nima nič skupnega s pripravljanjem hrane na hitro. Zahteva svoj čas, predvsem pa izbiro jedi, ki bodo ohranjale dobro razpoloženje vso noč. Da bi se vam kar najbolje posrečila, smo vam pripravili nekaj nasvetov.


Ne pretiravajte z alkoholom

Kozarček vina lahko dobro vpliva na vaše razpoloženje, če pa bosta izpraznila celo steklenico, ne bosta več voljna nadaljevati z večerjo. Zato namesto z vinom postrezite z brezalkoholnimi pijačami, denimo z eksotičnim sadnim koktajlom. Vedno naj bo pri roki tudi pripravljen kozarec vode za žejo. Za poživitev in dobro razpoloženje je priporočljiv tudi kozarec ledenega čaja z okusom limone.

Hrana naj bo lahka in z malo maščob

Izogibajte se težki in mastni hrani ter obilnim obrokom. Veliko bolj priporočljivo je postreči z več manjšimi obroki, ki imajo različne arome in med katerimi naredimo kratke premore. Nihče se ne mara ljubiti s polnim želodcem. Če boste po večerji ostali lačni, si v postelji še vedno lahko privoščite grozdje in piškote.


Ribe, raki in školjke so afrodiziaki

Nekateri moški imajo nadvse radi rdeče meso, vendar je to težko prebavljiva hrana z visoko maščobno vrednostjo. Namesto tega za glavno jed izberite ribe, školjke ali rake, ki slovijo kot učinkoviti afrodiziaki. Poleg tega je ribje meso odličnega okusa, ki se izvrstno sklada z belim ali penečim vinom.


Barvita in sveža hrana je privlačna

Poskrbite, da bo glavna jed ali priloga obsegala tudi nekaj sveže in barvite zelenjave. Krožnike okrasite z narezanim sadjem ali svežo zelenjavo.


Velikodušno z začimbami

Bodite velikodušni pri uporabi začimb, vendar se izognibajte težkim omakam in solatnim prelivom. Zelišča in začimbe so kot nalašč za romantičen obrok, saj boste zaradi polnega okusa in arome pojedli manj redilne omake.

Lahek posladek

Posladki so čisto v redu, vendar je preveč kaloričen poobedek zadnja stvar, ki bi si jo zaželeli po bogati večerji in pred spanjem. Grozdje, sveže fige, jagode, maline in sadni sladoled so vedno in povsod najokusnejša izbira za posladek, zlasti če s koščki hranita drug drugega.

Pri preučevanju hrane, ki že stoletja spodbuja romantično razpoloženje, so ugotovili, da so se oblikovale štiri skupine hrane:

1. skupina vsebuje meso živali, ki slovijo po veliki seksualni dejavnosti, kot so lososi. Te ribe prepotujejo na stotine kilometrov, skačejo in plavajo proti močnemu rečnemu toku, pri čemer se povsem izčrpajo, vse samo zato, da bi se vrnili domov in se parili.

2. skupina vsebuje hrano čutne, skoraj seksualne teksture; značilni predstavniki so ostrige, fige, gobe in pasijonka.

3. skupino hrane sestavljajo živila, ki so cenjena zaradi svoje oblike: banane, jajčevci, korenček, beluši, kumarice in klobase.

4. skupino hrane odlikujeta redkost in cena, vanjo pa spadajo šampanjec, kaviar, foie gras in najfinejša čokolada.
Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki