Jabolko: Rajski okus zdravja

(Foto: Diana Anđelić)

Jabolko, ki je po prepričanju mnogih prišlo naravnost iz raja, je simbol zdravja in večne mladosti. Ne po naključju, kajti gre za eno od najbolj zdravih in koristnih živil. Njegova prehranska odličnost se skriva v raznolikosti ter razmerju hranilnih in zaščitnih snovi, ki krepijo obrambno moč, zmanjšujejo tveganje za razvoj rakavih in drugih kroničnih bolezni ter popravljajo škodo, ki nastane zaradi delovanja prostih radikalov.

Jabolko nas napolni z energijo, preprečuje utrujenost ter izboljša zbranost in razpoloženje. Pektin in celuloza pomagata pri driski in zaprtju. Vlaknine iz jabolka v želodcu nabreknejo in ustvarjajo občutek sitosti, zato je ta sadež neizogiben sestavni del vseh shujševalnih diet. Po zaslugi sadnih kislin, ki preprečujejo zobno gnilobo, je jabolko naravna zobna ščetka.

Slovenija je dežela jabolk, zgodovinska odvisnost in prilagojenost na zaščitne snovi iz jabolk pa naša velika prednost. Izkoristimo jih!

Nakupovanje

Pri nakupu jabolk velja, da najlepša niso tudi najboljša, vseeno pa pazite, da niso obtolčena. Sadeži naj bodo čvrsti in gladki, lupina pa ne sme biti poškodovana. Zelo pomembna je tudi aroma, ki zagotavlja zrelost. Še ena od prednosti jabolk je njihova cena, saj spadajo med najcenejše sadje, ki si ga lahko privošči prav vsakdo. Za 15-kilogramski zaboj jabolk boste odšteli približno 6 evrov, cena pa je tudi do pol nižja, če jabolka naberete sami.

Shranjevanje

Jabolka so sadje, ki dolgo ostane sveže. Za krajši čas jih hranite na sobni temperaturi (ne v hladilniku), sicer pa v zračnem in vlažnem prostoru s stabilno temperaturo, najbolje v lesenih zabojčkih. Občasno odstranite sadeže, ki so začeli gniti.

Priprava jedi

Možnosti za uporabo jabolk so skoraj neizčrpne. Zelo zdrava sta tudi jabolčni sok in kis. Čvrste, hrustljave in sočne sorte jabolk je najbolje uživati sveže, za pečenje pa so primernejša jabolka, ki ohranijo aromo. Z jabolki lahko obogatite vrtne in mesne solate, nastrgana pa lahko dodate dušenemu zelju kot prilogi za mesne jedi.
Za okusen sadni čips jabolka narežite na tanke ploščice ter jih posušite na zraku ali v pečici (pri 70 ºC).

Opozorili

Jabolka so pogosto škropljena, zato jih je treba pred uživanjem temeljito umiti, najbolje z vročo vodo. Skrajna rešitev je lupljenje, vendar ne pozabite, da se večina koristnih snovi skriva prav v lupini. Jabolka vsebujejo veliko zraka, zato lahko uživanje večjih količin povzroči vetrove in napenjanje.


Kupujte ekološko

Najvišjo hranilno in biološko vrednostjo imajo neškropljena jabolka. Na voljo so na ekoloških kmetijah in tržnicah. Ekološka jabolka poleg boljšega okusa odlikuje tudi za tretjino višja vsebnost antioksidantov.


Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki