Zakaj je dobro poznati raven holesterola v krvi?

  • UR
  • sreda, 06. oktober 2010
3-krat na dan užijte po 1 porcijo margarine Becel pro.activ. 1 porcija sta 2 čajni žlički. Margarino namažete na kruh ali dodate pripravljeni hrani.
3-krat na dan užijte po 1 porcijo margarine Becel pro.activ. 1 porcija sta 2 čajni žlički. Margarino namažete na kruh ali dodate pripravljeni hrani.

Raziskave kažejo, da ima v Sloveniji več kot 70 odstotkov ljudi povišano raven skupnega in slabega (LDL) holesterola. Podatki so zaskrbljujoči, saj je povišan holesterol eden ključnih dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja.

Holesterol je bela, voskasta snov, ki je v našem telesu nepogrešljiva in koristna – a zgolj do trenutka, ko je holesterola preveč. Takrat se začne nabirati na žilnih stenah in posledično prinaša veliko tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, ki so v razvitem svetu eden najbolj pogostih vzrokov za prezgodnjo smrt.

Ker zvišana raven holesterola nima posebnih zunanjih znakov, po katerih bi lahko sklepali, da nas holesterol ogroža, je edini način, da to izveste, obisk zdravnika oz. ambulante, kjer vam ga izmerijo. Pomembno je, da vam izmerijo tako raven skupnega holesterola kot tudi slabega (LDL) in dobrega (HDL) holesterola.

Priporočljiva vrednost skupnega holesterola v krvi je manj kot 5 mmol/l, slabega holesterola pa manj kot 3 mmol/l.
Če boste po meritvi holesterola ugotovili, da vas tihi sovražnik že ogroža, naj vas ne zajame panika. Za zniževanje holesterola lahko sami naredite veliko: uravnotežena prehrana in zdrav življenjski slog z veliko gibanja naj bosta osnova. Bistveno pa boste holesterol lahko znižali s pomočjo rastlinskih sterolov , ki jih vsebuje margarina Becel pro.activ
.
Neodvisne klinične študije so potrdile, da lahko redno uživanje rastlinskih sterolov v kombinaciji z zdravo in uravnoteženo prehrano ter zdravim življenjskim slogom že v treh tednih zniža holesterol za do 15 odstotkov. Uživanje 1,5 do 2,4 g rastlinskih sterolov dnevno lahko zniža slabi (LDL) holesterol od 7 do 10 odstotkov že v od 2 do 3 tednih. Če se poleg uživanja rastlinskih sterolov odločite še za zdravo in uravnoteženo prehrano ter zdrav življenjski slog, ga lahko znižate tudi do 15 odstotkov.

Promocijsko besedilo
Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki