Rooibos - rdeči čaj

(Foto: Jupiterimages)

Rdeče zlato Južne Afrike v skodelici

Rooibos je doma iz Južne Afrike, natančneje iz gorovja Cedarberg v bližini Capetowna. Rdeči grm (lat. Aspalathus linearis), so prvi začeli uporabljati domačini. Divje rastočo rastlino so sušili na soncu in iz nje pripravljali okusen napitek, ki jim je pomagal pri najrazličnejših zdravstvenih težavah.

Rastlina, ki je dobila ime po nizozemski besedi za rdeči grm, zraste do višine 1,5 metra. Iz kot šiba ravnih vej pravokotno poganjajo kot igla tenki, centimeter dolgi listi; za čajno surovino uporabljajo prav liste.Odkar je Benjamin Ginsberg, ruski emigrant in raziskovalec, leta 1904 spoznal koristne učinke rdečega grma in njegovo morebitno tržno vrednost, je proizvodnja in distribucija čaja rooibos zelo napredovala. Vsako leto ga pridelajo približno 3000 ton, dostopen je že v skoraj vseh državah sveta, tudi v Sloveniji.

Osnovna metoda proizvodnje od setve do žetve se ne razlikuje veliko od procesa, ki so ga uporabljali afriški staroselci. Nabiralci pobirajo tenke liste, jih povežejo v snope, zmeljejo in pustijo fermentirati. Fermentirani in posušeni čaj glede na dolžino lističev, barvo in okus razvrstijo v tri kategorije: super, choice in standard. Čaj ima poseben, osvežujoč okus in bogato mineralno sestavo, ki blagodejno deluje na zdravje. Magnezij deluje na živčni sistem, umirja in pomaga celo pri blagih depresijah, železo je pomembno za slabokrvne osebe, kalcij in fluor krepita kosti in zobno sklenino, kalij in baker pa pomagata urejati presnovne procese.

Rooibos vsebuje tudi poseben encim, ki se sprošča pri višjih temperaturah in veže nase proste radikale. Deluje kot močan antioksidant in s svojim delovanjem upočasnjuje staranje in pomaga preprečevati številne bolezni, kot so ateroskleroza, sladkorna bolezen, artritis, očesna mrena in rakasta obolenja. Znano je tudi antialergijsko delovanje tega napitka. Rooibos odlikuje še nizka vsebnost alkaloidov in tanina, ki preprečuje absorpcijo mikroelementov in tako pomaga preprečevati številne bolezni.Količina čaja, ki jo lahko zaužijete v enem dnevu, ni omejena, kajti rooibos ne vsebuje kofeina in teina. Pijejo ga lahko tudi sladkorni in ledvični bolniki, saj ne vsebuje oksalne kisline.
Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki