Lesena ali plastična kuhinjska deska

  • T.ko
  • petek, 13. julij 2012
(Foto: Shutterstock)

Kuhinjske deske za rezanje živil so plodna tla za razmnoževanje številnih bakterij, še posebno salmonele in Escherichie coli. Kako jih pravilno vzdrževati in kakšne izbrati – plastične ali lesene?

Mnenja so deljena. Znano je, da se lahko na kuhinjski deski nabere tudi do 50-krat več bakterij kot v straniščni školjki. Dolgo je veljalo, da so lesene deske pravo leglo okužb, saj so luknjice v lesu idealen kraj za nabiranje bakterij.

Toda nova raziskava kaže, da so plastične deske prepolne mikrobov, medtem ko imajo lesene deske baktericidne delovanje, in sicer zaradi encimov v lesu. Na lesenih deskah, še posebno če gre za starejši les, se bakterije uničujejo po naravni poti.

Zato strokovnjaki priporočajo, da namesto plastične izberete leseno desko za rezanje. Poleg tega ne boste skrhali rezila noža ter preprečili, da bi drobci plastike končali v zelenjavi ali mesu. Pri vsakem kuhinjskem pomagalu pa sta seveda najpomembnejši pravilno vzdrževanje in čiščenje.

Če režete surovo meso, desko po uporabi temeljito operite in zribajte. Surovega in pečenega mesa, še posebno perutnine, nikoli ne režite na isti deski. Desko boste najbolje očistili s kisom, ki ubije večino bakterij. Lahko uporabite tudi kuhinjsko sol: po uporabi jo potresite po deski, nato pa desko temeljito zribajte.

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki