Breskve

(Foto: Jupiterimages)

Zdaj vešči kuharji in kuharice sploh ne morejo slediti lastni domišljiji, ko jim pride pod roke ta slasten, sladek in sočen sadež. Pod njihovimi rokami nastajajo najrazličnejši dražljivi pickleji, chutneyji in relishi, ki vso zimo skrbijo, da ne zbledi spomin na poletna razkošja. Med prefinjenimi mojstri in mojstricami je zelo priljubljena kombinacija breskve z zelo ostrimi začimbami, še posebno dobro se ujame z ingverjem.

Zdaj, ko je veliko priložnosti za peko zelenjave in mesa na žaru, lahko enostavnost tako spečenih jedi obogatimo z breskovo omako, ki ji dodamo številne pikantne sestavine. Olupimo nekaj breskev, jih vržemo v sekalnik, dodamo kis, olivno olje, česen, dijonsko gorčico, svežo ingverjevo koreniko, cimet, mlet črni poper, rjavi sladkor in vse skupaj mešamo toliko časa, da dobimo gladek pire. Pretresemo v ponev in prilijemo nekaj vode. Omaka mora na nizkem ognju vreti približno pol ure. Od časa do časa jo premešamo z leseno žlico. Pikantna omaka je lahko zelo gosta. Postrežemo ohlajeno. Tako kot pri večini sadežev, ki so tesno povezani s civilizacijo človeka, tudi pri breskvi ne gre brez anekdot. Oglejmo si vsaj eno, in sicer kraljevsko zgodbo, tako kot se za kraljevski sadež pač spodobi. Angleški kralj Edvard VII. se je nadvse rad prelevil v navadnega državljana in se poskušal čimbolj neopazen pomešati med svoje ljudstvo. Tako je nekoč inkognito, vsaj tako je mislil, v Parizu večerjal z mlado damo. Ko je plačeval, je bil presenečen nad izredno visoko ceno montreuilskih breskev.
"Breskve so pa zelo redke letos?" je vprašal natakarja."Da, gospod, vendar še zdaleč ne tako kot kralji," se je glasil odgovor.
Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki