Pravila za kuhanje riža

(Foto: Jupiterimages)

Pripravite ga po pravilih

Riž je treba kuhati po točno določenih pravilih, če ne želimo, da nastane neokusna lepljiva masa, prav takšna, kakršne se spominjajo njegovi sovražniki.

1. Za kuhanje riža velja železno pravilo: razmerje riža in vode pri kuhanju mora biti 1 : 2, torej en del riža na dva dela vode. Riža nikakor ne smemo usuti v posodo na pamet.

2. Prav tako je treba znati izbrati pravo vrsto riža za določeno jed. Različnih vrst riža ni dovoljeno mešati; to še posebno velja za ostanke!

3. Ko kuhamo riž, glejmo na uro - kuha naj se natanko toliko časa, kot piše na navodilih. Med kuhanjem riža ne smemo mešati.

4. Če želite riž uporabljati tudi naslednji dan, ga morate skuhanega takoj oprati pod mrzlo vodo in ga hitro spraviti v hladilnik. Nekateri trosi nevarnih mikrobov namreč lahko preživijo celo kuhanje; na vlažnem toplem mestu se lahko kaj kmalu začnejo razvijati nevarne ličinke. Ne vemo, kaj vse se skriva v rižu, zato je najbolje skuhati toliko riža, kot ga potrebujemo, približno 5 dekagramov na osebo.

Izvrsten obrok za bolne in zdrave:

Štiri žlice riža kuhamo tri minute v malo osoljeni vodi. Precedimo in prestavimo v pol litra kipečega mleka ter kuhamo še 15 do 20 minut. Umaknemo z ognja in po želji dodamo sladkor ali umetna sladila ter premešamo. Preden rižu dodamo sladkor, ga je treba stopiti v malo mleka ali pa uporabiti sladkor v prahu.