Kaj so probiotiki in kako delujejo?

  • TK
  • ponedeljek, 09. november 2009
(Foto: Shutterstock)

Varen objem dobrih bakterij

V zadnjem času nas z vseh strani zasipajo z oglasi za mlečne izdelke z dodatkom probiotikov in jih razglašajo za super junake, ko gre za varovanje našega zdravja. Oglasi nas pogosto prepričajo v nakup najrazličnejših izdelkov, pri čemer ne razmišljamo prav veliko o tem, kaj so pravzaprav probiotiki in kako učinkujejo.


Za življenje
V resnici je zadeva zelo preprosta. Izraz probiotik izvira iz grških besed pro (za) in bios (življenje), torej pomeni dobesedno "za življenje". Po definiciji pa so probiotiki živi mikroorganizmi, ki – če jih je dovolj – koristijo gostiteljevemu organizmu, saj izboljšujejo delovanje avtohtone mikroflore prebavnega trakta. Preprosto povedano, probiotiki so dobre bakterije.

V tovrstnih izdelkih so največkrat mlečnokislinske bakterije iz rodov Lactobacillus in Bifidobacterium. Te bakteriji so običajni prebivalci človekove črevesne mikroflore, torej so že vključeni v boj proti škodljivim in nevarnim bakterijam, ki povzročajo različne bolezni. Njihovo delovanje proti škodljivim bakterijam lahko opišemo kot antagonistično in tekmovalno, kar pomeni, da z njimi tekmujejo za mesto vezave za črevesno steno in tudi za hrano.

Naša naravna mikroflora je izpostavljena spremembam, ki jih povzročajo stres, neuravnovešena prehrana, staranje in antibiotiki, ki ne delujejo selektivno, marveč uničujejo tudi dobre bakterije, ki jih je treba pozneje treba obnoviti. To dosežemo tako, da jih v organizem vnašamo od zunaj. Če naj probiotiki delujejo, morajo biti odporni na delovanje želodčne kisline oziroma sovražno kislo okolje želodca, saj lahko samo tako dosežejo črevesje in se tam nastanijo.

Poglavitne koristi probiotikov
1. Pomoč pri laktozni preobčutljivosti: mlečnokislinske bakterije mlečne lahko spremenijo laktozo v mlečno kislino, kar je v pomoč osebam, ki so občutljive na laktozo.

2. Preprečevanje raka debelega črevesa: ena od najpomembnejših vlog probiotikov je zmanjševanje delovanje encima beta-glukuronidaza, ki vpliva na nastanek nekaterih rakotvornih snovi.

3. Spodbujanje imunskega sistema: probiotiki sodelujejo v boju proti patogenim bakterijam, saj povečujejo količino imunoglobulina A, fagocitov in T-limfocitov, ki uničujejo patogene mikroorganizme.

4. Nadziranje naseljevanja bakterije Helicobacter pylori: zmanjšujejo možnost vezave te bakterije na želodčno sluznico. S tem zmanjšajo možnost za nastanek želodčne razjede (rana na želodcu), ki je povezana z delovanjem te bakterije.

5. Preprečevanje driske, povezane s terapijo z antibiotiki: antibiotiki uničujejo celotno črevesno mikrofloro, kar lahko pripelje do driske. Preprečuje jo prav jemanje probiotikov.

6. Pospeševanje vsrkavanja mineralov: to velja zlasti za kalcij in minerale v sledovih iz žitaric.

7. Poleg tega probiotiki zmanjšujejo raven holesterola, znižujejo krvni tlak ter sodelujejo pri razstrupljanju telesa in nastajanju kratkoverižnih maščobnih kislin.

Bolgarska skrivnost
Za konec še zanimivost: znano je, da so Bolgari med največjimi porabniki jogurta in drugih mlečnih izdelkov, ki vsebujejo velike količine mlečnokislinskih bakterij. Manj znano pa je, da spadajo med narode, katerih pripadniki dočakajo najvišjo starost.
Naša mikroflora je torej vse šibkejša, zato jo je treba redno obnavljati, kar pa ni težko, saj nam je treba samo redno uživati uporabljati fermentirane mlečne izdelke in dočakati prvih sto let.

Probiotična živila
Med najbolj priljubljena probiotična živila spadajo probiotični jogurti. Probiotične seve bakterij jim največkrat dodajo šele na koncu proizvodnje, ko se je mlečnokislinska fermentacija v prisotnosti primarnih bakterij že končala. Nekateri sevi probiotičnih bakterij lahko sami povzročijo želeno fermentacijo mleka, zato primarne bakterije niso potrebne. V zadnjem času se na trgu pojavljajo novi probiotični izdelki: probiotična skuta, sir in celo klobase.

Probiotična zdravila
Poleg živil, ki jim dodajajo probiotične bakterije, so na voljo tudi zdravila, ki vsebujejo liofilizirane mikroorganizme. Terapevtske indikacije so zelo raznolike, dokazan pa je njihov koristen učinek pri preprečevanju in lajšanju driske.