Sok, nektar in osvežilna pijača

(Foto: Shutterstock)

Tekoče sadje ali sladkor?

Poznate razliko med sokom, nektarjem in osvežilno pijačo? Oboje natočimo v kozarec in nam teče po grlu, toda razlika je velika. Sokovi in nektarji so del zdrave prehrane, saj ohranjajo vso dragoceno vrednost sadja. S pitjem tega sadja v tekoči obliki v telo vnašamo hranilne sestavine, ki jih potrebujemo za dobro zdravje. Osvežilna pijača pa na sadje spominja le od daleč, saj ga vsebuje zgolj za vzorec, tečejo pa sladkor, umetne arome in drugi nezdravi dodatki. Kaj torej piti?

Sok

Sok je izdelek iz sadja in samo pijačo s stoodstotnim sadnim deležem lahko imenujemo sok. Gre za najbolj naravno hrano v tekoči obliki. Sokove pridelujejo s stiskanjem zmletega ali zdrobljenega sadja, iz zgoščenega sadnega soka (ki ga dobijo tako, da soku odvzamejo vodo) ter iz sadne kaše, lahko pa tudi z mešanico teh surovin. Sadne sokove glede na količino netopnih delcev delimo na bistre, motne in kašaste.

Stoodstotnim naravnim sokovom ne dodajajo vode, glede na sezonske vremenske razmere pa je dovoljeno dodajanje sladkorja, vendar mora biti podatek o tem, da je sok sladkan, obvezno naveden na deklaraciji. Soku lahko iz istega razloga dodajajo tudi kislino, ni pa dovoljeno dodajati sladkorja in kisline hkrati. V sadnem soku je povprečno 80–90 % vode ter 25–50 % sadja. Naravne sadne sokove konzervirajo le s fizikalnimi postopki, najpogosteje s pasterizacijo pri temperaturi 75–80 Celzijevih stopinj, ki traja 15–20 minut. Sto mililitrov soka vsebuje okoli 40 kcal.

Nektar

Nektar je pravzaprav razredčen sadni sok, saj ga pridobivajo tako, da sadnemu soku dodajo vodo in sladkor (ponavadi saharozo). Odstotek sadnega deleža se razlikuje, minimalni sadni deleži pa so za posamezno vrsto sadja zakonsko predpisani. Nektar povprečno vsebuje od 20- do 50-odstotni sadni delež, ki je lahko v obliki sadnega soka, zgoščenega sadnega soka, sadne kaše, zgoščene sadne kaše ali mešanice teh surovin. Glede na to sadni nektar ni sadni sok, pač pa izdelek z visokim deležem sadnega soka. Nektar je lahko enako kot sok dober vir vitaminov in mineralov, ker pa je precej sladek, utegne žejo še povečati, namesto da bi jo pogasil. Sto mililitrov nektarja vsebuje 60 kcal.

Osvežilne pijače

Vse, kar vsebuje manjši delež soka kot nektar, spada med osvežilne pijače, ki imajo po pravilu nizko hranilno vrednost in so visoko kalorične zaradi velikih količin sladkorja. Nekatere osvežilne brezalkoholne pijače sploh ne vsebujejo sadja, pač pa zaradi dodajanja različnih umetnih barv in arome na sadje zgolj spominjajo. Vse osvežilne pijače vsebujejo sladkor (ali umetna sladila), konzervanse, barve in arome, ki so le redko naravne, večinoma so dodane umetne barve in arome.

Lahke (light) gazirane in negazirane aromatizirane brezalkoholne pijače sicer vsebujejo manj kalorij, imajo pa dodana še umetna sladila, kot so aspartam in ciklamat, ki v večjih količinah za otroke in najstnike nista priporočljiva.

Negazirane in gazirane aromatizirane brezalkoholne pijače ter aromatizirani čaji so namreč eden glavnih virov praznih kalorij, telo pa obremenjujejo tudi z umetnimi barvili in umetnimi aromami.

Kako izbrati pravi sok?

Najbolje je, da ga pogledate. Temnejši ko je sok, bolj je kakovosten, in bolj ko je moten, več hranilnih snovi vsebuje.

Stavite na eko

Najvišjo hranilno vrednost imajo ekološko izdelani sokovi. Sadje in zelenjava iz ekološke pridelave vsebujeta več mineralov in vitaminov, manj nitritov in celo do petdeset odstotkov več antioksidantov, prav tako pa sadje ni obremenjeno s pesticidi in z drugimi strupenimi snovmi.

Ekološko pridelane surovine imajo lahko kar za tretjino več suhih snovi, zato so manj nagnjene h gnitju, kar proizvajalcem omogoča uporabo postopka hitre pasterizacije, ki je veliko prijaznejša od industrijskih postopkov in omogoča preživetje celo dela vitamina C.

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki