Z rdečo peso nad prehlad

  • UR
  • ponedeljek, 09. november 2009
sok rdeče pese
sok rdeče pese (Foto: Diana Anđelič)

Zdrav gomolj

Pozimi je rdeča pesa nadvse dobrodošla zaveznica zdravja, saj nas ščiti pred prehladom. Njen dragoceni pigment učinkovito uničuje bakterije in viruse, zaradi česar je naravna podpornica imunskega sistema.


Pigment tega temno rdečega gomolja, betanin, spada v skupino antocianov, ki učinkovito pobijajo prehladne viruse. Betanin deaktivira bakterije in spodbuja njihovo izločanje, to pa okrepi obrambne sile telesa. V rdeči pesi je še beljakovinska sestavina betain, ki krepi jetra in spodbuja razgradnjo maščobnih oblog.

En kozarec soka iz rdeče pese ob vsakem obroku lahko pomaga pri hujšanju. Pesa vsebuje tudi veliko mineralov, kot so baker, ki spodbuja koncentracijo in krepi sklepe, železo, ki koristi krvi, krom, ki pomaga proti čezmerni teži, mangan proti revmi ter cink in selen za krepak imunski sistem. Redno uživanje rdeče pese koristi tudi lasem, koži in nohtom ter pomaga pri zaprtju.

Osebe z ledvičnimi kamni naj bodo pri uživanju rdeče pese previdne, saj vsebuje oksalno kislino, ki prispeva k njihovemu nastajanju. Pesa ščiti tudi pred prezgodnjo aterosklerozo ter srčno-žilnimi boleznimi. Za zaščitito pred prehladom ali hitrejše okrevanje je treba nekaj časa vsak dan popiti po 2,5 dcl soka iz rdeče pese ali pa pojesti pesino solato, začinjeno z limono. Najbolj zdrava je solata iz nastrgane sveže rdeče pese.


Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki