Spodbudimo presnovo (s tekočino in hrano)

(Foto: Dario Cortese)

Prehranjevalni oddih

Zgodi se, da utegnemo biti po sredozimskem slavju siti nekoliko preveč, v takšnem primeru pa se prileže nekaj prehranjevalnega oddiha. Preostane nam le še to, da v sebi – s primernimi tekočinami in hrano – spodbudimo presnovno dogajanje, da se nekoliko razbremenimo po slavnostnih pojedinah in kratkih oziroma dolgih nočeh. Obenem še spoznamo, da s primernim odmerkom gibanja ter ob pomoči tekočih "čistil" in podobno učinkujoče hrane, med katero prednjači naravno kisana zelenjava, kar mimogrede s sebe spustimo kak odvečni kilogram.

 Najprej ni odveč, če vemo, da čistilni procesi v telesu, torej izločanje presnovkov vseh vrst, potekajo venomer in kar naprej, vendar so najživahnejši zjutraj in dopoldne.

K temu lahko pripomoremo tudi sami, tako da zjutraj spijemo kozarec ali dve čistilne, torej presnovo pospešujoče tekočine, in gremo migat vsaj za pol ure ali uro. Medtem spijemo še dodaten odmerek "čistila", ki skoraj v vseh primerih deluje tudi osvežilno in vsaj malo poživljajoče.

Tako si pred zajtrkom privoščimo od 1 do 1,5 litra tekočine in vsaj malo gibanja; če to počnemo redno, kmalu spoznamo, da je težko prekiniti rdečo nit, saj ključno prispeva k lahkotnejšemu počutju.

Tudi v nadaljevanju dneva so omenjene tekočine primerne za pospeševanje presnove med obroki, torej uro do dve po zaužitem obroku. Ker jih ni malo, ne zlivamo vase kar vseh po vrsti, ampak se odločimo za preizkus ene ali dveh, ki jih redno uživamo vsaj dva do tri tedne, da spoznamo njihov učinek. Pijač, ki vsebujejo kofein, torej puerh in kombučo, pripravljeno s črnim ali zelenim čajem, ne pijemo pozno popoldne ali zvečer, razen če ne bi radi bedeli dlje kot običajno.

Turbo "čistila"
To so vse enostavne pijače, ki stanejo nič ali le komaj kaj. Zahtevajo pa vsaj malo pozornosti in časa, da jih namešamo, skuhamo, pretočimo ali se odpravimo v nakup.

Topla limonada
V kozarec vlijemo sok ene limone in prilijemo od 3 do 5 dcl tople vode.

Z vodo razredčen kis
V kozarec, ki meri 2 do 3 dcl, nalijemo za približno dva centimetra jabolčnega kisa. Dopolnimo z vodo in premešamo. Čistilno še učinkovitejši je kis z medom; pripravimo ga tako, da v litru kisa raztopimo žlico medu. Tudi ta kis za pripravo pijače razredčimo z vodo.

Puerh
To je znameniti kitajski zdravilno-razstrupljevalni čaj. Pripravijo ga iz zelenega čaja po posebnem postopku, med katerim se v čaju razraste zelena plesen. Čaj izrazito spodbuja delovanje jeter in porabo zalog telesne maščobe.

Kombuča …
… je daljša fermentacijska zgodba zase, o kateri je bilo v podobnih okoliščinah že govora. Z dodatkom kombučine matice jo pripravimo v desetih do štirinajstih dneh iz oslajenega zelenega ali črnega čaja, precej uspešno tudi iz zeliščnih poparkov. Podobno kot kisava spodbuja delovanje ledvic in jeter ter učinkuje izrazito razstrupljevalno. Ker odvisno od načina priprave vsebuje od 0,5 do 1,5 odstotka alkohola, se zjutraj s kombučo ni preveč pametno družiti daljše obdobje, saj lahko zapelje v povečan apetit za alkoholne pijače.

Kisava
To je mlečnokislinsko fermentirana sirotka, ki ostane v sirarskem kotlu, ko iz njega vzamejo albuminsko skuto. Učinkuje izrazito razstrupljevalno, saj med drugim spodbuja delovanje jeter. Dnevna zaužita količina naj bo odvisna od hitrosti prebave, saj v večjih količinah deluje odvajalno ali celo izrazito odvajalno. Običajni dnevni odmerek je od 2 do 4 dcl. Vsebuje do največ 1 odstotka alkohola.

Sveža in kisla sirotka
Med drugim spodbujata odpornost, porabo zalog telesnih maščob in razvoj koristnih mikroorganizmov v debelem črevesu. Kisla sirotka učinkuje podobno kot kisava.

Zelnica
To je tekočina, ki ostane po kisanju zelja. Je izrazito čistilne narave, pijemo jo samo ali razredčeno z vodo.

Predlog zaporedja uživanja čistilnih pijač
Zjutraj: večji kozarec (od 3 do 5 dcl) limoninega soka s toplo vodo ali z vodo razredčenega kisa, čez pol ure, preden se spravimo migat, večja skodelica puerha.
Med gibanjem: odvisno od trajanja dejavnosti od 2 do 4 dcl kisave ali sirotke ali 2 dcl kombuče.
Pred kosilom ali dve uri po njem: kozarec kombuče, zelnice ali kisave.
Popoldne ali zvečer: kozarec kisave, zelnice ali z vodo razredčenega kisa.
Seveda zaporedje lahko obrnemo tudi drugače, le preveč različnih tekočin ne zaužijemo v prekratkem času; dnevno se po možnosti omejimo na dve do tri vrste "čistil" v skupni količini do kakih dveh litrov.


Topla limonada je čistilna pijača za živahen začetek dneva.