Holesterol

(Foto: Jupiterimages)

Holesterol kot zaveznik in sovražnik

Holesterol je pomembna sestavina vsake celice v telesu. Poleg tega, da je gradbeni element celičnih membran in ovojnic živčnih celic, je sestavni del žolčnih kislin, spolnih hormonov, hormona nadledvične žleze in vitamina D.

Če se hočemo obvarovati težav zaradi ateroskleroze in srčno-žilnih zapletov, moramo poznati vzroke za njeno napredovanje. Sodobni življenjski slog, ki obsega uživanje visokokalorične mastne hrane in alkohola, kajenje ter telesno nedejavnost, je glavni krivec za napredovanje te bolezni, vendar na te dejavnike lahko tudi vplivamo. Med vzroke za aterosklerozo in srčno-žilne zaplete spadata še dedna nagnjenost k hiperholesterolemiji in zgodnja srčno-žilna bolezen v družini, vendar na ta dejavnika  nimamo vpliva. Bolj ogroženi so starejši ljudje, sladkorni bolniki in vsi, ki imajo zvišan krvni tlak.


Zniževanje ravni holesterola v krvi

Za zniževanje ravni holesterola v krvi so na voljo številne učinkovine, ki jih glede na način delovanja delimo na statine, fibrate, zaviralce absorbcije holesterola in ionske izmenjevalce. To so razmeroma varna zdravila, vendar so učinkovita le ob dolgotrajni in redni uporabi. Številni bolniki se ne zavedajo, da je zdravljenje s temi zdravili veliko učinkovitejše, če obenem poskrbijo za zdrav življenjski slog.

Pomagamo si torej lahko zdravim življenjskim slogom, ki obsega ustrezno prehranjevanje, več telesne dejavnosti, omejitev uživanja alkohola in opustitev kajenja. Iz prehrane izločimo mastne mesne izdelke in zmanjšajmo porabo soli. Pri vsakem obroku si privoščimo sadje in/ali zelenjavo. Priporočljivo je tudi uživanje stročnic (grah, fižol, soja …), oreškov, žit in izdelkov iz polnozrnate moke. Oljčno olje in zlasti severnomorske ribe uspešno znižujejo raven LDL-holesterola v krvi.

K sreči so na voljo številni ukrepi za zmanjšanje vrednosti holesterola v krvi, žal pa je ljudi težko prepričati, da bi živeli bolj zdravo. Težava je v tem, da dejavniki tveganja, kot je zvišana raven holesterola, dolgo ne povzročajo težav, zato se jih človek sploh ne zaveda. Težave nastopijo šele, ko izbruhne bolezen, takrat pa je nemalokrat že prepozno.

Sodobni življenjski slog, ki obsega uživanje visokokalorične mastne hrane in alkohola, kajenje ter telesno nedejavnost, je glavni krivec za napredovanje ateroskleroze, vendar na te dejavnike lahko vplivamo: s telesno dejavnostjo, omejitvijo uživanja alkohola in opustitvijo kajenja, iz prehrane izločimo mastne mesne izdelke in zmanjšajmo porabo soli, pri vsakem obroku si privoščimo sadje in/ali zelenjavo, z uživanjem stročnic, oreškov, žit in izdelkove iz polnozrnate moke, oljčno olje in zlasti severnomorske ribe pa uspešno znižujejo raven LDL-holesterola v krvi.

Odrasli naj bi vrednost holesterola v krvi preverili najmanj vsakih pet let.
Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki