Kefir in njegova zdravilna moč

(Foto: Diana Anđelič)

Starodaven naravni napitek

Kavkaška ljudstva, ki slovijo po visoki starosti in številnih potomcih, že več stoletij pripravljajo in uživajo kefir kot naravni napitek. Kefir je fermentiran mlečni izdelek s penasto teksturo, rezkim okusom in žametno kislostjo, ki ga uvrščamo med osvežilne mlečne napitke. Privoščite si ga tudi vi.

Še posebno cenjen je kefir, izdelan z živo kefirjevo kulturo; to so številni mikroorganizmi, zbrani v nežno rumenih, rahlo nagubanih kefirnih zrnih, velikih od 1 do 6 milimetrov. Mikroorganizmi se hranijo in razmnožujejo v mleku. V zrnih so najbolj zastopane mlečnokislinske bakterije, ki so nameščene na zunanjem delu zrna, in kvasovke, ki so nakopičene okoli središča kefirnega zrna. Vsaka skupina mikroorganizmov ima natančno določeno funkcijo.

Priprava

Postopek priprave kefirja traja v mlekarni od štiri do pet dni in se nato nadaljuje v plastenki ali lončku, o čemer priča napihnjen pokrovček. Pod vplivom žive kefirjeve kulture se v pasteriziranem mleku sproži postopek fermentacije, ki temeljito spremeni sestavo končnega izdelka v primerjavi z njegovo osnovno surovino – mlekom.

Med procesom fermentacije bakterije in kvasovke kot vir hrane izkoriščajo osnovne sestavine mleka in jih pri tem spreminjajo v enostavnejše, lažje prebavljive snovi. Osnovne spremembe, do katerih pride v tem času, so razgradnja mlečnega sladkorja (laktoze) do mlečne kisline, razgradnja beljakovin do njihovih osnovnih sestavnih enot aminokislin in razgradnja mlečne maščobe do prostih maščobnih kislin. Pri tem se sproščajo ogljikov dioksid, vitamini B-kompleksa, protimikrobne snovi ...

Posledica teh sprememb sta boljša prebavljivost in višja prehranska vrednost kefirja v primerjavi z mlekom.

Kako ohranja zdravje?

Prebavila

Mlečni sladkor (laktoza) je pomemben vir energije, pospešuje delovanje prebavnega trakta ter vezavo fosforja in kalcija iz hrane v kri. Mlečnokislinske bakterije med fermentacijo pretvorijo del laktoze v mlečno kislino, ki zavira delovanje zdravju škodljivih mikroorganizmov v prebavnem traktu. Mlečna kislina je vir energije, pospešuje izločanje prebavnih sokov in delovanje črevesja, olajša razgradnjo beljakovin ter izboljša vezavo kalcija, fosforja in železa v telesu.

Vse potrebne aminokisline

Pomembna sestavina kefirja so beljakovine, ki se v procesu fermentacije razgradijo do enostavnejših aminokislin. Za naše telo so še posebno pomembne esencialne aminokisline. To so kisline, ki jih naš organizem ni sposoben proizvesti, zato jih moramo dobiti s hrano. Beljakovine mleka vsebujejo vse esencialne aminokisline, ki pri proizvodnji kefirja preidejo tudi v kefir. Tako z uživanjem kefirja telo dobi vse potrebne aminokisline.

Znižuje holesterol

Mlečna maščoba je pomemben vir energije, vsebuje vse esencialne maščobne kisline in v maščobi topne vitamine (A, D, E, K). Holin, ki je sestavni del mlečne maščobe, uravnava koncentracijo holesterola v telesu. Maščoba v kefirju je zaradi delovanja mikroorganizmov delno razgrajena, ker dodatno olajša njeno prebavljanje. Količina holesterola v mlečni maščobi je razmeroma nizka, vsaj v primerjavi z drugimi maščobami.

Kefir ga vsebuje približno 12 mg/100 g izdelka s 3,2 % mlečne maščobe in 0,4 mg/100 g izdelka z 0,1 % mlečne maščobe. Te količine so premajhne, da bi pri zdravih ljudeh povzročile prehranjevalne in fiziološke težave. Zelo zanimivi so izidi novejših raziskav, ki pravijo, da nekateri laktobacili, prisotni v kefirju, znižujejo raven holesterola v krvi.

Ledvice, jetra,...

Kefir poleg v maščobi topnih vitaminov vsebuje tudi vitamine B-kompleksa, ki pomagajo uravnavati delovanje ledvic, jeter in živčnega sistema.

Minerali

Pomembna je tudi vsebnost mineralov, kot sta kalcij in magnezij, ki sta pomembna za razvoj kosti, zob in živčnega sistema, ter fosfor, ki telesu pomaga izkoriščati ogljikove hidrate, maščobe in proteine ter tako pomaga oskrbovati telo z energijo.

Komu je namenjen?

Kefir lahko uživajo vsi, tako otroci kot odrasli in starostniki. Poglejmo, zakaj je kefir primeren v vsakem življenjskem obdobju?

Nosečnost in dojenje

Plod, ki se varno razvija v materinem telesu, je povsem odvisen od hrane, ki jo dobi po popkovini od matere. Pravilna, predvsem pa raznovrstna prehrana je ključna za razvoj in rast ploda.

Mleko vsebuje vse osnovne snovi, ki so nujno potrebne za normalen razvoj organizma. To so beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe, vitamini (A, D, E, K, B12, B1) in minerali (Ca, Mg, P ...).

Vse te snovi so tudi v kefirju, le da so zaradi procesa fermentacije delno razgrajene, zato jih telo hitreje in z manj truda vsrka v kri. Vse te sestavine preidejo iz materine krvi po popkovini do ploda, ki za razvoj potrebuje številne snovi. Če s hrano ne dobi dovolj vitaminov in mineralov, jih črpa iz materinega telesa, zlasti iz kosti in zob, kar ima lahko hude posledice za mater. Zato je zelo pomembno, da nosečnica zaužije dovolj hrane, bogate z vsemi temi sestavinami.

Kefir je lahko prebavljiv, uravnava prebavo in delovanje črevesja, odpravlja zaprtost, pomaga pri nespečnosti in depresiji, vsebuje kalcij in fosfor, ki sta pomembna za pravilen razvoj kosti in zob, pomirjevalno vpliva na živčni sistem itd.

Redno uživanje tega naravnega izdelka vas bo prepričalo o njegovih pozitivnih učinkih.
Kefir je torej velik čudež v majhnem lončku, ki ga privoščimo sebi in našemu še nerojenemu otroku.

Otroci in mladostniki

Predšolska in šolska leta so čas, ko organizem potrebuje največ energije. Sodobni življenjski ritem vpliva tudi na slabše prehranske navade odraslih, otrok in mladostnikov. Vse preveč je otrok, ki zjutraj "nimajo časa" zajtrkovati, malico zamenjajo s sladkarijami, tako da se s prvim večjim obrokom zdrave hrane srečajo šele pri kosilu, ki je v številnih družinah šele pozno popoldne. Vmes pojejo katero od različic hitre hrane in predvsem veliko prazne hrane, kot so čips, smokiji in slane palčke. Tako zaužijejo "pravo" hrano šele proti večeru, namesto da bi bila ta enakomerno porazdeljena čez ves dan.

Za otroke in mladostnike sta primerna sadni in navadni kefir s 3,5 odstotka mlečne maščobe. Poleg beljakovin in ogljikovih hidratov predvsem maščoba daje otroškemu telesu največ energije, ki jo v teh letih tako potrebuje. Ker so vse te sestavine mleka v kefirju že delno razgrajene, jih telo hitreje prebavi in vsrka v kri.

S kefirjem dobijo otroci vse potrebne maščobne kisline in aminokisline, ki jih telo ne more sintetizirati.
Za pravilen razvoj otrok so izredno pomembni tudi vitamini in minerali. V kefirju so prisotni vitamini A, D, E, K, B1in B12. Od mineralov so zastopani predvsem fosfor, kalcij in magnezij, ki igrajo pomembno vlogo pri pravilnem razvoju kosti, zob in živčnega sistema.

Srednja, zrela in pozna leta

V odrasli dobi telo ne raste več, razvoj je zaključen. Telo potrebuje določeno količino energije za vzdrževanje vseh telesnih funkcij, obnovo telesa ... Potrebe po energiji so manjše kot prej, seveda pa se razlikujejo od posameznika do posameznika. Količina potrebne energije je odvisna predvsem od posameznikove dejavnosti. Več energije porabimo čez dan, več je moramo s hrano in pijačo vnesti v telo.

V tem življenjskem obdobju je zelo primeren kefir, izdelan iz mleka z 1,1 odstotka mlečne maščobe, ker vsebuje manj mlečne maščobe, obenem pa veliko beljakovin in ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov. Namenjen je predvsem osebam, ki ne potrebujejo velikih količin energije. Ljudje, ki opravljajo težko fizično delo, in športniki bodo verjetno posegli po polnomastnih izdelkih. Omejitev ni! Vsakdo si lahko privošči kefir, ki ustreza njegovim potrebam.

Kefir zaradi njegove sestave uvrščamo med varna in zdravju koristna živila. Omenimo le nekatere zdravilne učinke kefirja, ki so zlasti pomembni za ta življenjska obdobja:

 • antioksidacijske lastnosti, ki zavirajo procese staranja in skleroze,
 • zvišanje imunske sposobnosti organizma,
 • čiščenje telesa,
 • izboljšan odziv organizma na zdravila in blažitev stranskih učinkov močnih zdravil,
 • antimikrobni učinki in preprečevanje okužb ...

V enem samem lončku kefirja je torej shranjeno pravo bogastvo sestavin, s katerim ohranjamo vitalnost in zdravje. Privoščite ga tudi sebi.

Od kod kefir?

Kefir (beseda pomeni prijeten okus) je starodavni napitek ljudstev izpod Kavkaza, ki slovijo po visoki starosti in trdnem zdravju. Prebivalci Kavkaza že odkar pomnijo izdelujejo osvežilno pijačo iz kravjega ali kozjega mleka, ki mu za pospešitev fermentacije dodajajo kefirna zrna. Ta so nastala po naključju, ko so sveže mleko fermentirali v vrečah iz kozjih kož, ki so bile obešena na soncu. Izročilo pravi, da je moral vsakdo, ki je prišel mimo vreče, udariti vanjo, da se je vsebina premešala. Odvzeto mleko so nadomestili z novim. Znanstvenikom še do danes ni uspelo ugotoviti, kako so nastala kefirna zrna. Legenda pravi, da je jih prinesel sam Mohamed in ljudi naučil, kako naj ravnajo z njimi.

Še nekateri učinki kefirja

 • razstrupljanje organizma,
 • izboljšan odziv organizma na zdravila,
 • antimikrobni učinki in preprečevanje okužb,
 • antioksidacijske lastnosti, ki zavirajo procese staranja in skleroze,
 • zvišanje imunske sposobnosti organizma,
 • olajšan vnos kalcija pri starejših ljudeh,
 • primernost za različne diete,
 • zmanjšuje zamaščenost kože, lepša polt in pomaga pri mozoljavosti,
 • varovalni učinek na doječe matere,
 • primeren za otroke, alergične na laktozo,
 • primeren za diabetike ...

 Zanimivosti

Kefir je uravnoteženo in hranljivo živilo, ki pomaga krepiti imunski sistem, zato ga v zdravstvu uporabljajo za lajšanje nekaterih bolezni, kot so aids, rak, herpes in kronična utrujenost.

Ker kefir pomirjevalno vpliva na živčni sistem, ga priporočajo osebam, ki trpijo za nespečnostjo, depresijo in hiperaktivnostjo.

Ker je mlečni sladkor laktoza prevret do mlečne kisline, lahko kefir uživajo tudi bolniki z laktozno intoleranco.