Morska hrana

(Foto: Dreamstime)

Uživajte v dotiku morja

Kako radi bi sedeli na toplem pesku, medtem ko vas boža morska sapica, vendar morate vztrajati v pisarni sredi mesta. Vsaj pri kosilu okusite nekaj morja – ribe, rake, školjke, lignje, nemara celo kaviar.

Najboljše meso
Tako boste poskrbeli tudi za svoje zdravje. Morska hrana namreč spada med najbolj cenjene proteinske vire, saj vsebuje vseh devet aminokislin, ki jih nujno potrebujemo, vendar jih naše telo ne zna proizvesti. Vsebujejo jih sicer vse vrste mesa, toda tiste, ki jih vsebuje morska hrana, najlažje prebavimo. Hrana iz morja je v mesni konkurenci izjema tudi po tem, ker je tako rekoč brez škodljivih nasičenih maščob. Večina rib vsebuje le malo holesterola, školjke in raki, ki ga imajo nekaj več, pa premorejo tudi sestavino, ki zavira njegovo absorpcijo. Vse ribe in morski sadeži znižujejo raven slabega holesterola in trigliceridov v krvi.

Veseli obrok
Ribja maščoba vsebuje tudi znamenite omega 3 kisline, ki koristijo duševnemu zdravju, zaradi česar naj bi imeli Japonci – kljub napornemu delavniku – najnižjo stopnjo depresije v razvitem svetu. Omega 3 kisline sodelujejo še pri množici drugih fizioloških procesov, kot so krepitev imunskega sistema, preprečevanje strjevanja krvi in celo obnavljanje celic. Ključne so tudi za nosečnice, saj jih plod potrebuje za razvoj možganov, njihovo pomanjkanje pa lahko povzroči poporodno depresijo. Toda poleg rib jih vsebuje le peščica živil (orehi, laneno seme), zato je priporočljivo tudi uživanje kapsul z omega 3 kislinami.

Pozor, nevarno?
Morska hrana je lahko tudi škodljiva, seveda če nismo dovolj pazljivi. Strupi iz okolja, kot je živo srebro, lahko poškodujejo otrokov živčni sistem, zato odsvetujejo več kot dva ribja obroka na teden. Občutljivi ljudje naj raje uživajo oceanske kot sladkovodne ribe ter raje belo kot plavo ribo. Gojene živali lahko vsebujejo antibiotike. Do tega pride, če rejci gojijo preveč živali na premajhnem območju, zaradi česar se morebitne bolezni lažje prenašajo. Strupene snovi se lahko razvijejo tudi zaradi neustreznega prevoza. Temu se izognete z izbiro rib z vlažnim in bleščečim mesom brez močnega vonja, ki je na dotik čvrsto in prožno.

Zamrznjena
Življenje ima res prehiter ritem, toda vsaj ribe lahko brez slabe vesti kupite zamrznjene. Številne ribiške ladje namreč v treh urah zamrznejo svoj ulov, zaradi česar je njegova kakovost enaka svežemu. Pazite le, da na zavitku ni znakov tajanja, v njem tudi ne sme biti veliko ledenih kristalov. Vsebina mora biti povsem trda in enakomerne barve; zaradi temnejših ali svetlejših madežev se resda ne boste zastrupili, toda hrana bo manj okusna. Najboljši način odmrzovanja: meso zavijte v folijo in ga čez noč pustite v hladilniku.

Preprost skok v morje
Ribje meso je pečeno, če ga z nožem zlahka razdelite in ni prosojno. Začinite ga s svežo baziliko ali rožmarinom in pokapljajte z limoninim sokom, vendar ne pretiravajte, da ne boste preglasili nežnega morskega okusa. Priloga naj bo zelenjavna – nasekljan korenček, ki se je pekel hkrati z ribo, ali krompir z blitvo. Nato pa uživajte v dotiku morja.

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki