Sadno-zelenjavni teden

(Foto: Shutterstock)

"Čiščenje za vso družino"

Poletni čas je primeren za marsikaj novega. Vsi, ne samo pretežki, bi se lahko odločili za teden dni čiščenja telesa. Najprimernejši način ni stradanje, marveč prehrana brez beljakovin, s čimmanj maščobami, zato pa z obilo vitaminov in mineralov, ki nas bodo po mrzli zimi in pretirano kalorični hrani dodobra napolnili z novo energijo.
Takšno čiščenje pa ni primerno samo za odrasle, ampak ga lahko ponudimo tudi otrokom po petnajstem letu starosti, če bomo le poskrbeli za dovolj obrokov in če "dieta" ne bo trajala več kot teden dni.

Svetujem od pet do šest obrokov na dan. Trije ali štirje naj bodo sadni, dva zelenjavna. Način priprave je odvisen od vaših trenutnih želja. Sadje jejte sveže, lahko tudi v obliki sadnih solat, zelenjavo pa svetujem za kosilo in večerjo. Za kosilo naj bo surova zelenjava, večerja pa je lahko kuhana. Uporabite le eno žlico olivnega ali bučnega olja na dan, in sicer pri pripravi kosila. Zvečer skuhajte enolončnico, za katero uporabite svežo zelenjavo. En dan naj bo zelenjava predvsem zelena (bučke, brokoli, por, šparglji, paprika), naslednji dan pa "pisana" (korenje, zelena, koleraba, paradižnik, lahko tudi sveže gobe). Zelenjavno enolončnico zgostite z večjo, na koščke narezano čebulo, ki naj se kuha skupaj z zelenjavo, okusnejša pa bo, če jo boste oplemenitili s česnom, soljo in drugimi začimbami

Obroki naj si sledijo v 2,5- ali 3-urnih intervalih. Tekočina naj bo voda z nekaj kapljicami limone ali zeliščni čaj, kavi pa se za teden dni odpovejte, prav tako pravemu in zelenemu čaju. Napitkom lahko dodate dve ali tri žličke medu na dan. Dober tek!

DIETA

1. zajtrk: 1 banana, 20 dag jagod, 1 kivi
bezgov čaj z limono in žličko medu

2. obrok: jabolko, pomaranča in kivi

3. kosilo: 20 dag listnate solate (berivka, motovilec, rukola, glavnata solata), 25 dag paradižnika, redkvic, paprike ali druge sveže zelenjave (plodovi), po potrebi in želji dodajte 10 dag kuhanega krompirja. Začinite z oljem, česnom, mlado čebulo in soljo, kisa dodajte le nekaj kapljic ali sploh ne.

4. obrok: 25 dag jagod ali drugega svežega sadja

5. obrok: banana

6. večerja: 2 krožnika srednje goste juhe, skuhane iz sveže zelenjave, zgoščene s čebulo in z dodatkom začimb, po želji lahko med kuho dodate žličko lanenega semena, ajdove ali prosene kaše. Metin čaj z žličko medu.

Potrudite se, da jedilnik ne bo enoličen. Sadje in zelenjavo izbirajte po svojem okusu, vendar se potrudite, da se bodo obroki razlikovali po barvah in pripravi. Vsak dan je dobro zaužiti vsaj tri do štiri različne vrste sadja in zelenjave. Ne priporočam, da ves dan jeste samo eno vrsto sadja, še posebno ne tistih, ki v prebavilih povzročajo preveč vrenja (npr. češnje). V takem tednu se lahko zares najeste zelenjave in sadja. Obroki naj ne bodo preobilni, saj se lahko prebavila na obilico vlaknin odzovejo tudi na neprijeten način, z napihovanjem in drisko. Tudi preveč zdravega ni zdravo.

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki