Zdrava hrana, ki redi

(Foto: Diana Anđelić)

Zavajoča sporočila na hrani

Naslov članka nemara zveni protislovno, njegovo ključno sporočilo pa je, da dietna hrana ni nujno hrana brez kalorij in maščob, zato je tudi ne moremo uživati v neomejenih količinah in brez posledic, ki bi se kazale na postavi.
Glavno načelo vsake uspešne diete, a tudi zdrave prehrane, je prilagojena velikost obroka. Tudi od najbolj zdrave in nizkokalorične hrane se je možno zrediti, če jo uživamo v pretiranih količinah.

Za zmedo so pogosto krivi oglasi, etikete in napisi, kot so "brez kalorij", "nizkokalorično", "posneto", "brez sladkorja", "brez maščobe", "dietno" …Proizvajalci s takšnimi napisi označijo izdelke, ki ustrezajo določenemu standardu, kar praviloma pomeni, da vsebujejo minimalno predpisano količino maščobe, sladkorja, kalorij … Ta količina ni enaka ničli, to pa pomeni, da teh živil lahko pojeste nekoliko več kot tistih brez takšne etikete − in še to ne drži vedno, saj hamburgerja z nizkokalorično omako ne priporoča noben priznan dietni režim.

V obilju pripravljenih izdelkov se bolje znajdejo posamezniki, ki vedo, da je v dnevno prehrano treba vključiti vsa živila, ne glede na to, ali so opremljena s katerim od mamljivih nazivov ali ne. Nenačrtovano in pogosto grizljanje med obroki, celo če gre za nizkokalorična živila, bo zmotilo vaš prehranski režim; vnesli boste preveč kalorij in zmanjšali možnosti za dobre rezultate.

Koristno je tudi vedeti, katere dietna hrana nas lahko prelisiči:

  • Stoodstotni sadni sokovi: ne pozabite, da se naravni sladkor zelo hitro vsrka in da so takšni sokovi primerni le za ljudi z nizko ravnjo sladkorja v krvi. Zato je treba naravne sokove obravnavati kot zdrav vitaminski obrok, ne pa kot vodo, ta edini napitek, ki ga smete piti kadarkoli in kolikor si želite, četudi ste na shujševalni dieti.

  • Obogatene vode: mineralne vode za športnike, aromatizirane mineralne vode in podobni napitki so najpogosteje voda z dodatkom obilice mineralov, neredko pa tudi sladkorja, zato se spet vračamo k nasvetu o vodi kot o edinem priporočljivem napitku. Če ste zdravi in nimate težav s težo, so številni napitki povsem primerni, če pa je vaš cilj shujšati, se raje izognite dodatnemu vnosu kalorij. Nič ni bolj nepotrebnega kot pijača, ki se zdi kot voda, vendar ni brez kalorij.

  • Kosmiči in podobna hrana: odlični so za zajtrk, vendar jih zlahka pojemo preveč. Zlasti nevarne so industrijske mešanice s številnimi dodatki. V tem primeru je dobro poznati njihovo sestavo in kalorično vrednost.

  • Dietne slaščice in pijače: energetske ploščice, pivo, piškoti in druge dietne različice "prepovedane" hrane navadno vsebujejo manj kalorij od navadnih, a so kljub temu razmeroma kalorične, mastne, bogate z ogljikovimi hidrati in/ali sladkorjem. To pomeni, da se svet ne bo prenehal vrteti, če si jih boste občasno privoščili. Poleg tega je bolje pojesti dietno različico od običajne, nikakor pa ni priporočljivo redno uživanje, ali še huje, shujševalni režim utemeljiti na njih in na dietnih različicah drugih vrst hrane.
  • Posneto mleko in mlečni izdelki: mleko je zdravo, ne pa tudi maščoba v njem, zato načeloma velja, seveda če zdravnik ne določi drugače, da polnomastno mleko ni priporočljivo za nobenega odraslega. Fermentirani mlečni izdelki so s prehranskega stališča kakovostnejši od mleka.

  • Piščančji in puranji hamburgerji: piščančje in puranje meso vsebujeta manj maščobe kot svinjina in govedina, toda če hujšate, je priporočljivo jesti čisto meso, najbolje belo, lahko tudi stegna brez kožice. Industrijski izdelki, kot je hamburger, vsebujejo veliko sladkorja, soli in/ali številne druge dodatke, ki pri hujšanju niso v pomoč.

  • Olivno olje in druge zdrave maščobe: maščoba je kljub vsemu maščoba. Ne glede na nedvomno kakovost in korist olivnega olja za zdravje velja, da je vso hrano, ki jo pojeste, ko ste na dieti, treba pripraviti z največ dvema žlicama olivnega olja.